De ChristenUnie en de missie

A.s. zaterdag heeft de ChristenUnie een vriendendag. Ze wil dan gebruik maken van de mogelijkheid om de vrienden te vragen wat ze vinden van de missie naar Afghanistan.
Je kunt je afvragen op welke manier de verschillende reacties gewogen gaan worden en of de vrienden in staat zijn alle afwegingen mee te nemen in hun reactie, die een fractie heeft mee te nemen.
Maar dat geheel ter zijde.

Ik zelf vraag me het volgende af.
1. Is dit dossier niet al te veel een politiek dossier geworden? Ik bedoel, zijn standpunten over al dan niet gaan, niet te veel het resultaat van politieke afwegingen in plaats van humane afwegingen? Ik denk da aan de rol die Afghanistan heeft gespeeld bij de val van het laatste kabinet Balkenende. Ik denk ook aan de snelle reactie van de PvdA, gekoppeld aan de rol van de PvdA bij de val van het kabinet. Ik denk ook nog aan de rol van Wouter Bos in relatie tot de VS.
Kortom, hoe inhoudelijk zijn de afwegingen om wel of niet te gaan?
2. Heeft het te maken met het waarmaken van onze verantwoordelijkheid voor de naasten. Dat we verder moeten kijken dan onze landsgrenzen? Ik geloof, dat we die verantwoordelijkheid ruimschoots hebben waargemaakt met de – ook nog verlengde – missie. We zijn tenslotte niet het enige land, dat een verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid in de wereld.
3. Het wordt een politie-missie genoemd. Ik ervaar dat als een semantische aanpassing, om tegemoet te komen aan de bekende bezwaren. Als je ziet wat er aan extra mankracht en materieel mee moet dan zijn de teksten nogal afwijkend van de werkelijkheid.
Daar komt bij dat de media mij vandaag laten weten dat Duitsland, het land dat onze mensen daar moet gaan beschermen (als Merkel het wil), verwacht dat er zwaar gevochten gaat worden.

Er wordt naar mijn mening te veel geredeneerd vanuit een politiek bepaald standpunt. Daar worden de argumenten bij gezocht.
Begin bij nul en kijk dan hoe we zouden moeten handelen, in acht nemend wat Nederland de afgelopen jaren al betekend heeft voor de veiligheid.

Ik zou dan zeggen, niet doen.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s