Van exclusief naar inclusief beleid

Gisteren stond de visienotitie met bovengenoemde titel op de agenda van het raadsplein als meningvormend agendapunt.
Het is dan fascinerend om te zien hoe verschillend een dergelijke notitie wordt ervaren.
De strekking van de visie is om het integratiebeleid niet meer te richten op specifieke doelgroepen maar het probleem meer integraal te benaderen. Dus “gewoon” als onderdeel van beleidsvorming. Oftewel: inclusief beleid.
Ik zelf zie parallellen met de ontwikkeling van duurzaamheid. Bij de start kwam dat als aparte paragraaf terug in de beleidsnotities. Nu is het gewoon onderdeel van die notities. En zo hoort het. Ik wil herhalen wat ik in het kader van duurzaamheid ook gezegd heb: het is geen saus maar marinade. Niet een aparte paragraaf (saus), maar opgenomen in het geheel van de notitie (marinade).

In het debat hoor ik dan zaken, waarvan ik denk hoe hebben ze de notitie gelezen?
Er was het verwijt, dat er geen enkele concrete maatregel te lezen is in de notitie. Ik denk dan, wat moeten concrete maatregelen in een visiedocument? Het document wil de richting vastleggen, om vervolgens – als de raad het eens is met de richting – te komen met concrete stappen.
Ik hoorde een raadslid zich afvragen of de problematiek is opgelost, dat er nu gedacht wordt aan de integrale benadering. Nee, het wordt over een andere boeg gegooid. En dat past bij de ontwikkeling die integratie doormaakt. Het is allang niet meer het probleem van de allochtonen alleen. Integratie is veel en veel breder geworden. Dan is inderdaad de vraag gerechtvaardigd: wat is de beste manier om de problematiek die samenhangt met integratie, aan te pakken.

Gelukkig kan het college door en zijn  we benieuwd naar de maatregelen, die passen bij deze visie op integratie. Het tweede punt uit het dictum legt dat vast: het college de opdracht te geven het visiedocument uit te werken.
Dit dictum slaat dan terug op de notitie waarin wordt gesteld , dat bij de uitwerking van het visiedocument nader wordt bepaald hoe de middelen ad 225.000 euro zullen worden ingezet.
Dan komen dus de concrete maatregelen.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s