Oranjecomité versus bevrijdingsfestival

Aandachtspunt bij beginspraak is dat het niet vanzelfsprekend is dat wensen van de ene partij goed aansluiten bij wensen van een andere partij. Of dat wensen van een bepaalde groep belanghebbenden, niet goed past bij wat we met de hele stad voor hebben.
Dan wordt het afwegen en uitleggen hoe we tot het uiteindelijke standpunt zijn gekomen.
Mijn reactie is altijd, “ja” zeggen tegen de een, kan betekenen dat ik “nee” moet zeggen tegen een ander.

Hieraan moest ik denken toen ik deze week de perikelen rond Koninginnedag en Bevrijdingsdag volgde. Er zijn verschillende belangen.
Het CCO organiseert al sinds jaren verschillende activiteiten in de (binnen)stad. Dat is een traditie die staat en waar veel (vrijwilligers)werk voor wordt verzet.
Het BevrijdingsFestival Overijssel (BFO) organiseert al een aantal jaren het festival, dat in de loop van de jaren zoveel naam heeft gemaakt, dat veiligheid vanwege het grote aantal bezoekers een van de belangrijkste aandachtspunten is voor de organisatie. Om bezoekers te spreiden over de stad is een paar jaar geleden besloten ook in de stad zelf activiteiten te organiseren. De organisatie kan dan bezoekers ergens naar toe verwijzen, en dat is altijd beter dan wegsturen.

Eerst nu blijkt, dat de belangen botsen. En dat komt dan weer voort vanuit het antwoord geven op de vraag wat een stad aan kan aan activiteiten. Dan gaat het niet alleen om het beheersen van grote groepen mensen (in goed Nederlands crowdmanagement), maar ook om de vraag wat kan de politie aan. Veiligheid is ontzettend belangrijk voor een goed verloop van de feestelijkheden, want dat zijn het toch.
Aan het begin van de week leek het er op, dat oplossingen worden gezocht voor de ene partij, ten koste van de belangen van de andere partij. Dat is niet de bedoeling lijkt mij.
De burgemeester heeft goed werk verricht constateer ik.

De gekozen oplossing (tot nu toe) begrijp ik. Geen dancefestival in de stad, omdat het wat de veiligheid betreft niet kan samengaan met de activiteiten die het CCO al organiseert. Maar ook omdat ik van mening ben, dat het CCO niet geslachtofferd moet worden vanwege de belangen van het BFO. Daarvoor moet een oplossing komen, die losstaat van de door de CCO georganiseerde feestelijkheden.
Vandaag las ik, dat BFO voor het dancefestival gaat kijken of de veiligheid door eigen inzet en menskracht gewaarborgd kan worden. Dat is een goede benadering. Ik hoop voor ze dat het lukt. Maar als het niet zo is, dan mag dit niet de bestaande activiteiten van CCO verweten worden. Dat zou de omgekeerde wereld zijn.

Wat resteert is de vraag hoe het kan, dat er op het stadhuis zo langs elkaar heen gewerkt wordt. Hoe kan het zijn, Janske Mollen vroeg zich dat ook al af vandaag in de Stentor, dat er niet eerder beseft wordt dat afstemming noodzakelijk is en dat de belangen van de een (CCO) niet serieus genomen wordt vanwege de belangen van de ander (BFO).

Communicatie is van essentieel belang.
Dat geldt net zo hard voor interne communicatie.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s