Machinemuseum Zwolle

Vanmorgen (dinsdag 1 februari) ben ik op werkbezoek geweest bij het Machinemuseum in Zwolle. Tegenwoordig gehuisvest in een grote hal aan de Boerendanserdijk. Met veel enthousiasme en inzet hebben veel vrijwilligers de hal omgetoverd tot een plek waar de machinehistorie van Nederland zichtbaar wordt gemaakt.
Ik ga het in dit stukje niet hebben over de manier waarop we als gemeente tot nu toe zijn omgegaan met de belangen van dit cultureel erfgoed en nu eigendom van de gemeente Zwolle.
Ik wil het wel hebben over wat mij getroffen heeft tijdens het bezoek. Mijn gesprekspartners waren Tiem van Dalfsen en Jaep van Dijk. Twee mannen die overlopen van enthousiasme en bij elke machine een prachtig verhaal kunnen houden.
En daar zit ook de bron van wat mij getroffen heeft.
Je kunt de machines benaderen als technisch vernuft en als stukje uit een historische keten van de machineontwikkeling.
Maar. Je kunt elke machine ook zien als het plaatje bij een stuk uit de vaderlandse geschiedenis of als het product van vernuft en van goed management.

Ik geef – kort – drie voorbeelden. Voor de volledige verhalen moet je bij het museum zijn.

Voor de Tweede Wereldoorlog was men al zo slim om na te denken over een kunstbunker. Waar de kostbare kunst beschermd kon worden tegen eventueel oorlogsgeweld. Die bunker is gebouw in Paasloo. Voor de nodige voorzieningen werd een machine ontworpen die niet te veel geluid produceerde en die zo min mogelijk “uitlaatstoffen”  afgaf. Die machine is er gekomen. Die machine staat nu in het Machinemuseum in Zwolle.

In Veenendaal stond een textielfabriek die bijvoorbeeld de stoffen weefde, waarvan pakken werden gemaakt die toentertijd gedragen werden door mijnwerkers. Maar ook de Staphorter stoffen. Toen Den Uyl en zijn kabinet besloten de mijnen te sluiten, viel een groot deel van het afzetgebied van de fabriek weg. Gevolg sluiting. Een van de machines van toen staat nu bij het Machinemuseum. Zie de foto.

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers alle motoren uit de Nederlandse treinen gehaald, omdat het dezelfde motoren waren die in hun tanks zaten. Met als gevolg dat we na de oorlog wel treinen hadden, maar dan wel zonder motoren. Het toenmalige kabinet was zo slim om een aantal slimme mensen de opdracht te geven om een nieuwe motor te ontwikkelen. Dat gebeurde aan de Technische Universiteit Delft. Het originele prototype en een “echte” V-motor staan nu in het Machinemuseum.

Dit brengt mij tot een aantal overwegingen (is wat anders dan stellingname)

  1. Het museum heeft een bredere waarde dan alleen die van een verzameling machines en motoren. Het is vaderlandse geschiedenis, met een sterke sociaal economische kant. Het museum zou er goed aan doen om die bredere betekenis van het museum te vermarkten.
  2. Daarnaast heeft het museum een educatieve betekenis. In opleidingen nu is het belangrijk om studenten te laten zien, wat de “voorouders” waren van de machines en motoren van nu.
  3. Ik zie ook een, om het maar zo te noemen, pedagogische kant aan het museum. Techniek is leuk en dat kun je duidelijk maken met behulp van deze historische machines.

Deze aspecten, zou je toch zeggen,  moeten terug kunnen komen in het netwerk dat er rond zo’n museum moet (kunnen) ontstaan. Dan is het mogelijk dat en gemeente, en opleidingsinstituten als Landstede, Deltion en Windesheim, en bedrijven in het algemeen gezamenlijk hun schouders zetten onder deze unieke verzameling.

John van Boven

 

4 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

4 Reacties op “Machinemuseum Zwolle

  1. Foto komt, met toestemming, van de site http://www.machinemuseumzwolle.nl. Bezoekje waard, trouwens.

  2. Charles

    Interessant, hoog nodig tijd om eens te bezoeken, maar heeft het Museum Zwolle niet recent verlaten?

  3. Charles

    Net als Ecodrome geen subsidie meer, lees ik. We moeten niet alles weg doen. In tijden van crisis willen mensen juist extra vermaakt worden. Ik heb met een groep mensen een idee voor een themapark in Zwolle. Aardig spectaculair onderwerp, er kan zelfs een link naar onderwijs gemaakt worden. Recent onderzoek laat zien dat er ook ruimte (behoefte) is aan een themapark. Toevallig dat de naam die we gekozen hebben gelijk voor Zwolle-promotie kan zorgen. Planning 3-5 jaar. Tegen die tijd draait de economie weer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s