Brandweer

Gisteren (vrijdag 4 februari) ben ik op werkbezoek geweest bij de brandweerkazerne in Zwolle-Zuid. We werden bijgepraat over het werk van de brandweer, de relatie met de regio en de laatste ontwikkelingen.
In dat kader kwam ook de visie op de eigen verantwoordelijkheid van de burger ter sprake. Niet dat de brandweer verantwoordelijkheid wil overdragen. Wel wil de brandweer dat er een toenemend besef komt bij burgers over veiligheidsaspecten en wat de burger zelf kan doen om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Naast dit theoretische deel, was er ook een praktisch deel.
We hebben gezien op welke manier je een vlam in de pan kunt doven. Dat kan door een deksel op de pan te doen (vraagt ook vaardigheid) of door een blusdeken te gebruiken. De vraag daarbij was wel weer hoe je dan zo’n deken moet vasthouden.
Spectaculairder was wanneer je denkt dat blussen met water helpt. Dat is werkelijk dramatisch.
Vet in de pan drijft op water. Als je water op vet gooit, dan gaat het water onder het vet zitten. Water wordt stoom door de hitte. Bedenk dat 1 liter water omgezet wordt in 1700 liter stoom. Als je je dat realiseert, dan kun je ongeveer nagaan, wat het effect is.

Een ander voorbeeld is het ontploffingsgevaar van een gastankje.
Dat wordt in de brand gezet en na nog geen minuut is het echt een bom geworden. Het tankje zat in een kooi, om te voorkomen dat het wegschiet en als projectiel slachtoffers maakt. Er lijkt niet aan de hand, maar het effect is afschrikwekkend.

Een nuttig en vooral leerzaam bezoek.
Een wat uitgebreider filmpje:

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s