Onderwijsdebat

Vanmiddag ben ik aanwezig geweest bij een onderwijsdebat bij Landstede, in het nieuwe sporttheater. Het was georganiseerd door D66. O.a. Alexander Pechtold was er, Aart Karssen, de lijsttrekker Provinciale Staten en Hans de Vries, fractievoorzitter van D66 in de Zwolse raad.

Het was een soort Lagerhuisdebat, maar wel in een andere opstelling. Er waren vier blokken: de politiek, het onderwijsveld, leerlingen/studenten en het werkveld. De tijd was te kort voor diepgravende debatten. Daardoor bleef het oppervlakkig en kreeg ik een wat hapsnap gevoel. Maar het was wel een leuke belevenis.

De eerste (en naar later bleek, de enige) stelling luidde “Het onderwijs komt er bekaaid vanaf”.
Ik vond dat een nogal zwart-wit benadering.

foto Harry Plantinga

Er moet ook aandacht zijn voor de cultuur in het onderwijsveld, dat er goed gekeken wordt naar mogelijkheden, die er zijn. Wat meer out of the box denken. Of, zo je wilt, meer van buiten naar binnen denken. Niet om te rechtvaardigen, dat er minder geld beschikbaar is. Integendeel. Wel om van het onderwijsveld te vragen de bedreigingen om te zetten in kansen.
Al is dat best lastig, dat besef ik ook wel. Veel tijd is nodig om het hoofd boven water te houden. Het management is vooral bezig met antwoorden te formuleren op de vraag hoe te bezuinigen en hoe kan ik mijn personeelsbestand op een nette manier inkrimpen. Dan kom je niet toe aan kwaliteitsverbetering. Al is dat wel de suggestie van de minister van Onderwijs (CDA).

Een tweede punt werd vanuit het onderwijsveld ingebracht (Jan Kroon): de rol van de inspectie. Is meer gericht op het nakomen van afgesproken normen, dan op de kwaliteit van het onderwijs. Ik schreef er al eerder over.
In dit verband wijs ik nog maar eens op het WRR-rapport “Bewijzen van goede dienstverlening”. Een pleidooi voor het ombuigen van verticaal toezicht (inspectie) naar horizontaal toezicht (scholen leggen zelf verantwoording af aan hun maatschappelijke partners). Dat vergroot het kwaliteitsbesef van de scholen zelf. Ze ontwikkelen dan kwaliteitsbeleid omdat ze zelf de waarde inzien van kwaliteit in plaats van dat ze het doen omdat de inspectie komt controleren.

Hier valt – algemeen gesproken – nog een wereld te winnen. Het heeft minder met budget te maken en alles met de eigen verantwoordelijkheid.

Een nuttige bijeenkomst.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s