Bibliotheekbezoek

Dinsdag 15 februari waren we als raad op bezoek bij de bibliotheek. Om kennis te maken met de nieuwe directeur Astrid Vrolijk-de Mooij, maar ook om te horen welke plannen de bibliotheek heeft.
Astrid heeft twee plannen toegelicht: Mediawijsheid en Biebsearch.
Beide projecten laten zien, dat de bieb met haar tijd mee wil en liever nog een gids wil zijn op weg naar nieuwe mogelijkheden.

winkelconcept bieb

Bij de toelichting over mediawijsheid had Astrid een in mijn ogen mooie quote: je moet onderscheid maken tussen mediavaardigheid en mediawijsheid. Jongeren zijn doorgaans wel vaardig maar minder wijs, als het om de media gaat. En op dat vlak denkt de bieb veel te kunnen betekenen. De definitie die de bieb hanteert: Mediawijsheid is het vinden, begrijpen en maken van media in een door media gedomineerde samenleving.
Het personeel is geschoold en er wordt een structurele doorgaande leerlijn opgezet en ontwikkeld voor het educatieve en culturele programma. Dan gaat het om voortgezet onderwijs, brede scholen. In alle vestigingen de week van de mediawijsheid.

Biebsearch is van een andere orde. Met de bijbehorende pas kan men in heel Overijssel lenen en reserveren. De leerlingen/studenten hebben via de eigen onderwijsinstelling toegang tot de boeken van de bieb. Maar ook tot de eigen digitale bronnen van de bieb.

De bibliotheek is druk bezig met nieuwe ontwikkelingen. We werden geïnformeerd over de uitbreiding van biebsearch naar de provincie; over het uniforme provinciaal tarief dat er gaat komen; over de verdere invoering van de winkelformule. Ook over de pilot om boeken thuis te brengen bij mensen die om welke reden dan ook niet in staat zijn zelf naar de bieb te komen. Op dit punt is samenwerking met WIJZ en is er financiering door de Rabobank.

De bieb staat midden in de samenleving en heeft oog voor de veranderingen op digitaal vlak. Dat vertaalt zich onder andere in een toegenomen aan tal uitleningen: in 4 jaar 50% gestegen tot 1.500.000. En dat is tegen de landelijke trend in.

De bibliotheek gaat de toekomst in met aandacht voor de eigen positionering: ze is er voor het versterken van individuen en groepen mensen en de bieb zelf (het gebouw) wordt het huis van de samenleving.

Ik ben benieuwd.
Ik bedank de mensen van de bieb voor de ontvangst en voor de informatie.

John van Boven

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s