Fundatie

Gisteren heeft de gemeenteraad positief gereageerd op het voornemen van het college om te onderzoeken of het mogelijk is om museum De Fundatie uit te breiden middels plaatsing van wat Het Oog is gaan heten op het dak. Er zitten verschillende kanten aan. In de eerste plaats de vraag of de verbouw gerealiseerd kan worden voor de 5.000.000 die de provincie beschikbaar stelt. Daarnaast of het klopt, dat de verhoging van de exploitatiekosten blijven binnen de begrote 500.000 euro. Hiervan neemt het museum 300.000 euro voor haar rekening en van de rest komt 150.000 euro voor rekening van de provincie en 50.000 euro voor die van de gemeente.
Het is belangrijk voor de finale beslissing om het risico te kennen, dat er over het budget wordt heengegaan.

Ik vind het een belangrijke beslissing. In de eerste plaats voor de cultuur. De Fundatie is de laatste jaren een belangrijke speler geworden in de museale wereld. Dat geeft grote kansen voor de kennismaking met cultuur. Dat kan een verrijking betekenen.
Daarnaast speelt de Fundatie een belangrijke rol bij het positioneren van Zwolle. En dat is weer belangrijk voor de economische kracht van Zwolle. Uit onderzoek blijkt dat iedereen die Zwolle bezoekt zo’n 46 euro uitgeeft in Zwolle. Meer bezoekers, en die zullen er zijn, na voltooiing van Het Oog, betekent dus meer inkomsten voor de Zwolse ondernemer.

Het gaat er om een afweging te maken tussen de risico’s en de kansen. Voor die afweging is het nodig dat het door het college gewenste onderzoek daadwerkelijk plaatsvindt. Daarom konden wij en met ons de grootst mogelijke meerderheid (alleen het CDA was tegen) instemmen met het voorstel van het college.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s