Bezuinigen en cultuur

Afgelopen dinsdag stond de cultuurnota op de agenda van het informatieve raadsplein. Dat wil zeggen dat raadsleden vragen kunnen stellen over zaken die moeten helpen een standpunt te bepalen. Dat zijn ook de momenten waarop ingesproken kan worden door belanghebbenden uit de stad. Die waren er deze keer in overvloed: 16 insprekers. Omdat er een afmelden was door ziekte hebben we 15 bijdragen gehoord en veel informatie gekregen.
Mijn eerste reactie dinsdag was dat we betrokken mensen hebben als het om cultuur gaat. Niet alleen inspreken, maar ook de hele vergadering uitzitten die best lang duurde (vanwege de vele insprekers). Maar, de goede bijdragen verminderen het te bezuinigen bedrag niet. Er moeten dus keuzes gemaakt worden.
Het lastige is, dat we een nieuwe cultuurnota vast moeten stellen en dat we bezuinigingen moeten doorvoeren. Ook in het programma cultuur. Dan is het niet vreemd dat we bij het debat over de cultuurnota ook de te realiseren bezuinigingen verdisconteren. Ik vind het vreemder om eerst het beleid te bepalen om daarna te bezuinigen.

De cultuurnota is – voor een periode van een paar jaar – de concretisering van de cultuurvisie die we een jaar geleden hebben besproken. Dat was een moeizaam debat, dat vele kanten op ging. Er was weinig gezamenlijks te ontdekken. Om te voorkomen dat de ontwikkeling van beleid stil kwam te liggen, hebben we besloten om de visie vast te stellen met de opdracht aan het college om in de nota aan te geven waar de nadruk komt te liggen. Dus prioriteren. En om eerst een verkennend gesprek te hebben met de raad. Het gesprek is geweest en de prioritering is aangebracht. Het proces loopt dus zoals afgesproken.
Ik ga mee met het college in de optie “focus”. Concentratie dus. Ik begrijp heel goed, dat dit nogal gevolgen heeft voor een aantal culturele instellingen. Wat ik de komende tijd wil nagaan is, of er binnen de optie “focus” nog verschuivingen kunnen/moeten.

Afgesproken is nog een inhoudelijk debat te voeren. Bij de PersPectiefNota (PPN) kunnen we dan breder zaken afwegen. Pas dan hebben we een totaalbeeld.
Dat houdt wel een risico in. Praten over onderdelen van het programma cultuur kan betekenen dat we een pleidooi houden voor behoud van een bepaalde subsidie. Met de mogelijkheid dat we daar bij de PPN op terug moeten komen, omdat een volgend debat heeft laten zien dat er andere belangrijker zaken subsidie moeten krijgen.
Persoonlijk vind ik dit beter, dan zonder een inhoudelijk debat vooraf, bij de PPN beleid te formuleren via een amendement. Dat doet geen recht aan de tot nu toer getoonde betrokkenheid van de culturele instellingen.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s