Assendorp in de rolstoel

Afgelopen woensdag heb ik op uitnodiging van de Zwolse Gehandicapten Raad in een rolstoel door voornamelijk de Assendorperstraat gereden. De belevenissen (ook die van Rana Berends met een blinddoek voor en zwaaiend met een blindenstok) zijn binnenkort te zien op RTV Oost in het programma De groeten uit Assendorp.
Samen met Irene Bargerman, als rolstoelgebruikster, heb ik ervaren wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van het je verplaatsen in een rolstoel.
Het heeft me twee dingen opgeleverd. Een fikse spierpijn de volgende dagen (dat gaat over) en waar je tegen aan loopt als je minder mobiel bent (dat kan overgaan, maar dan ben je afhankelijk van anderen).

De belangrijkste ervaring is, dat er veel kan worden aangepast voor weinig tot geen geld. Kijken vanuit de rolstoelgebruiker kan al heel snel verbeteringen opleveren. Het is doorgaans geen onmacht, het is vooral onwetendheid. Daarom was dit ook een goeie actie van de Gehandicaptenraad. Het gaat om bewustwording.

Een paar puntjes.
– De stoep kent regelmatig afritjes voor o.a. rolstoelgebruikers. Om het te vergemakkelijken. Maar, dan zit er een overdwars gootje in, die het juist weer erg lastig maakt om het afritje makkelijk te gebruiken. Ik ben dan ook een paar keer bijna gekieperd.
– De stoep loopt af naar de straat. Als je als rolstoelgebruiker over de stoep rijdt (dus haaks op het schuine) moet je voortdurend kracht zetten om recht te blijven rijden. De rolstoel heeft de neiging om richting de straat te rijden. Dat vraagt een tegenbeweging, die kracht kost.
– Nogal wat winkeliers zetten nering buiten. Met als gevolg dat de stoep nog smaller wordt, dan hij al is. Je moet voortdurend alert zijn omdat de beweegruimte erg beperkt is en er nauwelijks marges zijn om langs de obstakels te komen.
– Er zijn winkels waar je zonder hulp niet binnenkomt. Stevige drangers houden dan niet alleen de kou (of de warmte) buiten.
– Slordig geparkeerde fietsen (we willen tenslotte de fiets zo’n beetje in de ingang zetten, desnoods overdwars) helpen ook niet echt.
– En dan nog een probleem van een andere orde: hondenpoep. Er zijn nog veel rolstoelgebruikers, die handmatig vooruit komen door de wielen te draaien. En dan door de hondenpoep rijden.
U voelt het niet, maat voelt u ‘em?

Hoofdzaak nummer 1 is werken aan bewustwording.
Dat kost geen geld, maar levert wel winst op voor de rolstoelgebruiker.
Ik ben een ervaring rijker.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s