Terugblik raadsvergadering van 9 mei

Afgelopen maandag is er het nodige gepasseerd. Een paar zaken zijn blijven hangen in mijn gedachten.
In de eerste plaats is dat het niet goedkeuren van de benoeming van Martin Knol als voorzitter van het bestuur van Openbaar Onderwijs. Ik begrijp dat niet zo goed.
De rol van de raad bij dergelijke benoemingen is vooral procedureel technisch. Zijn er geen belangentegenstellingen of situaties van dubbele petten. Het bestuur draagt voor en heeft dus een inhoudelijke verantwoordelijkheid.
De raad bekrachtigt (of niet) de voordracht.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er vooral geoordeeld is op een politieke manier. De ervaring met Martin Knol als wethouder is voor een meerderheid bepalend geweest bij een oordeel over de voordracht van het bestuur van Openbaar Onderwijs. Dat zijn twee verschillende werelden die nu onterecht aan elkaar geknoopt zijn.

Er lagen ook moties ter tafel over de wijze waarop de gemeente is omgegaan met de vergunningen aan de Venestraat, waardoor er een verbouwing tot studenteneenheden dreigt waarvan een paar jaar geleden is afgesproken dat dit niet de bedoeling is. Daartoe zou het bestemmingsplan worden aangepast. Dat heeft de gemeente verzuimd.
De moties hebben nadrukkelijk uiting gegeven aan het ongenoegen van de raad.

Het verontrustende is, vind ik, dat dit niet op zich staat.
Ik denk aan de gang van zaken bij ZoSaWe, die laat zien dat de interne controle te wensen overlaat, aan de botsing van belangen van de Bagijneweide en de basisschool de Aquamarijn. Nu dus de Venestraat, maar ook de gang van zaken met het Cultuurhuis. Stond maandag ook op de agenda. Ik mis alertheid en het optreden wanneer zaken gaan zoals het niet bedoeld is. Het komt dan in de vertraging en de raad moet dan achteraf besluiten accorderen die het college al genomen heeft vanwege de tijdsdruk. Dat besluit heeft de raad geaccepteerd, maar heeft daarnaast ook stilgestaan bij de achterliggende zaken.
Desgevraagd zei de wethouder dat hij het misschien eerder had kunnen weten, in ieder geval had hij het wel eerder willen weten. Dus college, op zoek naar wat te doen om het willen te wijzigen in het kunnen.

Alles bij elkaar bracht mij er toe om onze bijdrage over de perikelen van het Cultuurhuis af te sluiten met de opmerking dat de gemeente prat gaat op het predicaat investor in people, maar dat het nu tijd wordt te investeren in processen.
We hebben de eerste stappen gezet om dit bespreekbaar te maken.

John van Boven

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s