Democratie 3.0 op het niveau van Zwolle.

Ik heb het hoofdstuk Democratie 3.0 uit het boek Society 3.0 nog eens gelezen, tegen de achtergrond van de vraag wat er in het lokale politieke domein te doen is aan het vertalen van de boodschap van Ronald van den Hoff.
Het is niet meer dan een aanzet, die – mij in ieder gaval – moet helpen om de materie beter in de vingers te krijgen. En dan bedoel ik het formuleren van een gewenste situatie. Ik onderken, dat dit nadenken vraagt vanuit een nieuwe context. Dat betekent dus loskomen van de huidige manier van werken.

Een paar overwegingen.

– Wat zijn op het niveau van de gemeente de tijd- en geldverslinders. Hebben we daar überhaupt zicht op (dus zonder waardeoordeel). Weten we hoeveel uur er per week wordt vergaderd en is er wel eens nagedacht over een effectievere manier van overleg. Of gebeurt het op de manier, waarop het al 25 jaar gaat (bij wijze van spreken). Hoe is onze vergadercultuur te karakteriseren?

– Is er al wel eens nagedacht over een andere manier van inrichten van de ambtelijke organisatie. En ik bedoel dan ook echt anders. Hoe zou de organisatie er uit zien, als er vanaf nul een organisatie moet worden ingericht. Wat zijn de ijkpunten en de criteria. Denken we vanuit de ambtenaar, of denken we vanuit de burger, als dienstverlenende organisatie. Dat zou een echte takendiscussie opleveren.

– We zijn druk bezig met beginspraak. Het begin is er, maar het einde nog niet in zicht. Het wordt naar mijn waarneming teveel geperst in het bestaande systeem en dat geeft geen lucht aan de rol en verantwoordelijkheid van burgers.
De clou is de bij burgers aanwezige potentie gestructureerd aan te boren. Dat vraagt nadenken over de rol van de gemeente (ambtelijk apparaat, raad en college), maar ook over het verschuiven van een representatieve naar een deliberatieve democratie. En zeg dan niet te snel, dat dit niet kan. Het vraagt denken vanuit de problematiek in plaats van uit het systeem.
Ook moet duidelijk worden welke randvoorwaarden moeten worden waargemaakt. Ik denk aan ondersteuning van betrokken burgers, aan goede beschikbaarheid internet. Amerika kijkt navolgenswaardig aan tegen beschikbaarheid van internet.

– De rol en mogelijkheden van bedrijven en organisaties zijn in Zwolle nog onderbelicht. Ze zijn van belang voor Zwolle en haar economie, vinden we met z’n allen, maar hebben (nog) geen rol bij beleidsvoorbereiding.
Zou het wat zijn, om bedrijven en instellingen te ordenen naar de programma’s die we kennen, om hen in specifieke situaties te bevragen op hun oordeel.

Zo maar wat gedachten ontleend aan en gebaseerd op Democratie 3.0.
Reageren mag altijd. Graag zelfs.

John van Boven

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Democratie 3.0 op het niveau van Zwolle.

 1. @henk038

  John, je vraagt jezelf een heleboel tegelijk af. Zou je het moeten zoeken in focus op enkele belangrijke gebieden of moet je het zoeken in een totaaloplossing. Wat is beinvloedbaar op zwolse schaal (of wil je het landelijk trekken)? Waar kun je zelf als Raad veranderingen direct of (op niet al te lange termijn) indirect tot stand brengen.

  Je vraag over vergaderen triggert me wel. Bijna alle gemeenten zijn bezig met andere methoden van vergaderen/afstemmen/overleggen etc. Van politieke markten tot informele marktpleinen met kraampjes en uithangborden waar info te krijgen is. Andere manier van spreektijd, andere invulling voorzitterschap, etc.

  Als raad kun je denk ik vrij snel invloed uitoefenen op de manier waarop je als Raad met het College overlegt en hoe je als raad zelf vergadert. ook hoe je als raad / raadsleden met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, belangenclubs, etc omgaat heb je voor een groot deel zelf in de hand.

  Zou je wellicht democratie 3.0 (de titel zelgt het al – geen overheid 3.0 maar democratie 3.0) kunnen gaan invullen door als raad anders te gaan werken. Richting college, als raad onderling, richting externe partijen.

  Zou je als raad de burgers van zwolle kunnen uitdagen om een model te vinden hoe raadsleden structureel met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, belangenclubs etc zouden kunnen omgaan. Gekoppeld aan belangrijke thema’s in het collegeakkoord, de (meerjaren)begroting, landelijke ontwikkelingen met grote impact op Zwolle.

  Zou je wellicht zwollenaren kunnen vinden die in hun vrije tijd daar gericht invulling aan willen geven door niet alleen na te denken over het model, maar zich vervolgens ook inhoudelijk willen focussen op die thema’s (of niet alleen burgers, wellicht ook medewerkers van bedrijven en maatschappelijke organisaties die daar ook in willen investeren)….

  zo maar even een snelle gedachte en reactie op je blog.

  Henk

  • Henk, dank voor je reactie. Het gaat mij nu meer om haakjes waaraan ik gedachten en eventueel acties kan ophangen. Dus geen totaalpakket.
   Mijn opmerking over vergaderen sloeg meer op het ambtelijk apparaat. Ik vraag me echt af hoe effectief dat is en of er prikkels worden ervaren om het anders te doen.
   Als raad denken we al een tijd over vergaderen. Dan kijken we vooral naar elkaar en minder naar de samenhang raad en burgers.
   Je opmerking over de uitdaging om mrt elkaar te zoeken naar een samenhangende samenwerkingsvorm is de moeie van het overdenken en uitwerken waard. Iets voor Hanzelab wellicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s