Passend onderwijs

Het verhaal in de Stentor vandaag over leerling Mike, die met leerproblemen thuis zit, is van een niet te accepteren schrijnendheid. Moeder had maandagvond al indruk gemaakt, toen zij insprak tijdens de raadsvergadering.
Er is blijkbaar geen school in heel Zwolle, die overweg kan met deze specifieke situatie.

– Het bevestigt mijn standpunt dat het onderwijs vandaag nog steeds systeemgericht is en niet leerlinggericht. Hoe zo passend? Wat wordt eigenlijk passend gemaakt?
Het doet me denken aan het Procrustesbed uit de mythologie. Het bed werd passend gemaakt door te kleine mensen uit te rekken en van te lange mensen een passend deel van de benen af te hakken.
Wat hoor je in een geciviliseerde samenleving tot punt van aandacht te maken? Het systeem of het individu?
– Voor ouders is nog steeds onduidelijk welke school welk leer- en begeleidingsaanbod heeft. Toch is 2 jaar geleden afgesproken met het onderwijsveld (vastgelegd in een aangenomen motie) dat het Bloz hiervoor zou zorgen. Niet in een brochure, zoals in eerste instantie in de motie stond, maar digitaal.
– De situatie van Mike is niet alleen de zorg van zijn moeder. Dat is ons aller zorg. Vandaar dat ik maandag gevraagd heb aan de griffie om een gesprek tussen Zwols onderwijs – lees: Bloz – en de gemeenteraad – lees: woordvoerders – te arrangeren.

In dat gesprek kan dan ook de stand van zaken van de ontwikkeling van onderwijs aan hoogbegaafden worden meegenomen. Gaat dat per cluster of wordt dat in gezamenlijkheid ontwikkeld. Maar ook, welke rol spelen ouders hierin.
Mijn ervaring leert, dat de manier waarop er door het onderwijsveld gekeken wordt naar HB-onderwijs nogal gedifferentieerd is.

Werk aan de winkel.

John van Boven

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Passend onderwijs

  1. Een inspirerende vergelijking met het ‘Procrustesbed’. Helaas kan die vergelijking bij steeds meer onderwerpen toegepast worden.

    • Eens. Er moet een denkomslag komen. Natuurlijk zijn de omstandigheden grensbepalend. Maar er zijn veel meer wegen die naar Rome leiden. Meer gebruik maken van maatschappelijke verantwoordelijkheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s