De Fundatie en Evert Thielen

Vorige week is de raad op uitnodiging van Ralph Keuning op bezoek geweest bij de Fundatie. De uitnodiging had alles te maken met de tentoonstelling, die op dit moment daar te zien is: werk van Evert Thielen. Thielen is in mijn ogen een fenomeen. Hij maakt zijn eigen verf en roept met zijn werk ook associaties op met schilderijen uit lag vervlogen tijden. En als je Thielen tegenkomt, denk je niet direct aan een schilder.
Wat het werk ook het bekijken waard maakt, zijn – naast de portretten –  de veelluiken. Veelluiken, die door een ingenieus systeem gedraaid en omgeklapt kunnen worden. Je moet daar dus wel de ruimte voor hebben.

In der zalen met de veelluiken zijn ook schetsen te zien. Schetsen, als voorstudie voor het echte werk. Je krijgt dan een indruk van het minutieuze werk, dat vooraf gaat aan het schilderen van een veelluik.

Op de tentoonstelling zijn 2 veelluiken te bewonderen, waarvan er een nog niet klaar is, al wordt daar al jaren aan gewerkt. Hieronder een foto-impressie.

Dit is het veelluik dat klaar is, en waarvan je op de foto maar een kant ziet. Het geeft wel aan hoe groot en imposant een veelluik is.

Dit is het veelluik de Bellenhof, dat nog niet af is, al zou je dat aan deze foto niet zien.


Het linkerdeel is nu omgeklapt, en dan is wel duidelijk te zien, dat dit deel nog in het schetsstadium is.


Dit is een voorbeeld van een schetsstudie, een klein onderdeel van het veelluik


En zo is het uiteindelijk geworden. Let vooral op het koppie van het kind op schoot en ook van de dame in het midden. De hoofden zijn in verschillende standen te zien. Dat lukt alleen maar als je in staat ben om transparant te schilderen.

Over de tentoonstelling is een boek verschenen: Evert Thielen, het schilderij als podium. Schrijver is Wim van der Beek. Het is te koop o.a. in de museumwinkel.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s