Verschijningsvormen van een superpromoter

Op eReaders.nl kun je een boek van Seth Godin gratis downloaden.
In dat boek staan 80 korte berichten van verschillende auteurs om over na te denken.
Twee van die berichten hebben me getroffen.
Getroffen, omdat een superpromoter (boek van Rijn Vogelaar) kennelijk meerdere verschijningsvormen kent. Gelukkig maar, zou ik zeggen.

Het eerste bericht is van Marti Barletta, spreker, consultant en auteur.

Hou maar op met het werken aan je zwakke punten: focus op het benadrukken van je sterke punten.Ik heb 40 jaar aan mijn zwakke punten gewerkt, met weinig resultaat. ‘Behoeft nog enige verbetering’ zoals ze zeggen. Waarom? Makkelijk. We hebben een hekel aan dingen doen waar we niet goed in zijn, dus gaan we dat uit de weg. Geen oefening maakt kunst baren lastig.Maar mijn sterke punten- ah, ik ben dol op mijn sterke punten. Ik zal er aan werken tot het zijn vruchten begint af te werpen. Als we houden van wat we doen, doen we het meer en meer, en vrij snel zijn we er aardig goed in.  Het mooie aan werken in een team is dat, geloof het of niet, veel mensen graag doen waar jij een hekel aan hebt. En een hekel hebben aan dingen die jij graag doet. Dus houd op met het vruchteloze ontwikkelen van je zwakke punten. Ga in plaats daarvan een samenwerking aan met iemand die totaal anders is dan jij, verdeel het werk en verdeel het inkomen en iedereen is gelukkig. Bijvoorbeeld, vrouwen zijn anders dan mannen en benaderen problemen vaak met een andere blik. Toch moedigen boeken en coaches ons aan om ons mannelijke kracht aan te meten en, zie hier een gebrek aan inzicht, onze eigen kracht te negeren. De ironie is dat onderzoeken aantonen dat als er meer vrouwen in leidinggevende posities zitten, zich dat meteen vertaalt in betere bedrijfsresultaten.  Zou het niet veel beter zijn voor zowel mannen als vrouwen om elkaars sterke punten te waarderen en we zo allemaal gebruik kunnen maken van wat we van nature hebben meegekregen?

Het tweede bericht is van Jackie Huba en Ben McConnell. Zij zijn de auteurs van Citizen Marketers en Creating Customer Evangelists.

Twee ondernemers in de techniek zonder ervaring in voeding en geen marketingbudget lanceren een product dat ze Bacon Salt noemen. Vervolgens zoeken ze op de social netwerksites mensen die een voorliefde voor bacon hebben, en worden daar vrienden mee. Een klein deel van die mensen raakt enthousiast over Bacon Salt en begint dat rond te vertellen. Wat begon als een cult-groepje wordt al gauw een groep van 37.000 fans op Facebook en Myspace. Maanden later haalt deze buzz de kranten, er komen tv-interviews en de Heilige Graal van PR: een optreden in Oprah.  Twee jongens die niets wisten over de voedingsindustrie en geen marketingbudget hadden, creëren een succesvolle cult-hit. Geïnspireerd bedachten ze nog enkele andere producten met baconsmaak. Het is de geboorte van een merk.  Hun succes begon met een kleine – heel kleine – zelf gekozen groep fans van een categorie. Zelfs als een social network miljoenen leden heeft, zal het nooit miljoenen buzz-verspreiders voortbrengen. Het Bacon Salt-verhaal laat zien dat het gewoonlijk een klein deel van een grotere groep is die begint met een gerucht- meestal 1%. Zij zijn de Een Procenters. De Een Procenters zijn meestal niet de doelgroep van technische, hobby- of zakelijke bloggers. De Een Procenters zitten verscholen in de krochten van niche-groepen, en toch vormen zij de basis van mond-tot-mond reclame. Dit jaar is het jouw taak ze te vinden en aan te trekken. 

Er zit veel meer in het principe van de superpromoter dan je op het eerste gezicht denkt.
Uitbuiten, zou ik zeggen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s