Vrije sluitingstijden?

Onlangs hebben D66 en VVD een initiatiefvoorstel gepubliceerd over het vrijgeven van sluitingstijden en met het instellen van een venstertijd. Hoewel ik er iets van vind, wil ik het in dit stukje vooral hebben over de gevolgde procedure.
Dat wil ik graag, omdat deze procedure me nogal heeft verbaasd.
In Zwolle kennen we de begrippen “Samen maken we de stad” en beginspraak.
Dat houdt toch in, dat we betrokken partijen betrekken bij het formuleren van voorstellen om tot een gewenste situatie te komen. Dus voordat het voorstel wordt gedaan, vindt er overleg plaats. Overleg om te inventariseren wat betrokkenen er van vinden, om te bezien waarmee rekening gehouden moet worden en om te zorgen voor een zo groot mogelijk draagvlak.

Als ik het voorstel lees, dan onderken ik meerdere doelgroepen. Ik denk dan aan de binnenstadsbewoners, aan de politie en natuurlijk aan de horeca zelf.
Ik constateer dat in het voortraject met geen van deze partijen overleg heeft plaatsgevonden.
Het voorstel is gedaan, omdat en D66 en VVD vrije sluitingstijden in hun verkiezingsprogramma hebben staan.

Ik begrijp de reactie van de bewoners (de Peperbus) dan ook wel: “Geldt de vrijwilligheid ook voor de bewoners van de binnenstad?”. De reactie van de doelgroep (horeca) is dat ze niet direct tegen zijn, maar wel praktische problemen voorzien voor de horeca buiten de binnenstad. Nota bene, de doelgroep zelf kan pas reageren nadat het voorstel is gedaan. Over hen en zonder hen.
De initiatiefnemers kunnen dan wel zeggen dat de raad een informatieronde kan houden waarin alle belangengroepen kunnen inspreken, beter lijkt mij dat deze groepen betrokken worden bij het tot stand komen van het voorstel.
Hierbij moet bedacht worden dat er voor D66 een principiële component aan zit, aldus de fractievoorzitter: de overheid moet minder aan regelgeving doen.
Het lijkt mij dat je over principes geen hoorzitting gaat houden. Als je het met dit principe niet eens bent, schiet je weinig op met een debat. Dan komt het gewoon neer op meerderheden.

Wat mij betreft, om toch iets inhoudelijks te zeggen, gaat het vooral om het evenwicht in de belangen van zowel de binnenstadsbewoners als de horeca. Dit voorstel is erg eenzijdig en doet geen recht aan de betrokkenen.
Mijn voorstel: laat D66 en VVD eerst zelf overleggen met de belangengroepen en een nieuw voorstel schrijven dat meer draagvlak heeft dan dit voorstel. Dan kan het nieuwe voorstel in de raad worden behandeld.

4 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

4 Reacties op “Vrije sluitingstijden?

 1. Rob Leene

  Beste John,
  Dit artikel over vrije openingstijden (zoals wij dat binnen KHN zeggen) is me uit het hart gegrepen. Het is allang bekend dat KHN in principe voor vrije openingstijden is. Echter daar zitten nogal wat consequenties aan vast. Bij ons viel ook verkeerd, dat er geen overleg was en is. Dit ondanks herhaald aanbod van onze kant, zeker aan D66

  • Rob, dank voor je reactie.
   Hoewel we verschillend zitten in al dan niet vrije sluitingstijden, zijn we het eens over de gevolgde procedure. Jammer, dat er aan de voorkant – dus bij het begin – niet meer overleg is geweest met alle betrokken partijen. Nu gaat het voorlopig vooral over het proces en niet over de inhoud.
   Maar ja, bij deze gevolgde procedure moeten we het eerst wel daarover hebben.

   • Rob Leene

    Hallo John,
    Niet slechts zijn we het eens over de procedure. Ik gaf al aan dat KHN officieel zeker landelijk voor vrije openingstijden is. Echter ook in Zwolle wordt door de horeca zeer verschillend gedacht. Diverse ondernemers zijn voor het rust gunnen aan de stad tijdens de zeer vroege uren en walgen nu al van het zootje ‘s-nachts tot 05.00 uur.

 2. Wim Mekkring

  John,

  Aansluitend op jouw commentaar op het gevolgde proces, hierbij een voorbeeld hoe het ook kan. Omdat D66 en VVD betogen dat door vrije sluitingstijden overlast verminderd kan worden heb ik even een kort internet rondje gemaakt. In Haarlem (min of meer vergelijkbaar met Zwolle) leidde overleg met de verschillende partners tot het volgende, zeer verstandige, raadsbesluit.

  Klik om toegang te krijgen tot 089_raadsbesluithorecasluitingstijden.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s