Voortgezet onderwijs in Stadshagen?

De VVD vroeg in de raad (maandag 12 september) wat de andere fracties vinden van Voortgezet Onderwijs in Stadshagen. De fracties waren niet afwijzend, en wilden er wel over nadenken.
In dat kader een paar overwegingen van mijn kant.
Toen ik de vraag, zittend op de publieke tribune, hoorde, moest ik denken aan de woorden van zowel Cees Veerman als Mark Rutte vorige week.
Ik heb Cees Veerman, naamgever van de commissie die een rapport heeft geschreven over de toekomst van het HBO, horen zeggen dat kwaliteit in het (hoger) onderwijs het belangrijkste is. Daarbij hekelde hij het aantal HBO instellingen in een klein land als Nederland. En ook het aantal opleidingen dat elke instelling verzorgt (op Windesheim zijn dat 49 opleidingen). Minder instellingen maakt, dat er meer tijd, aandacht, energie en geld besteed kan worden aan de kwaliteit van het onderwijs.
In dezelfde week heeft Mark Rutte, sprekend bij de opening van het cursusjaar op een MBO, vergelijkbare woorden gesproken over het MBO. Zowel over aantal instellingen als over aantal opleidingen per instelling.

Tegen die achtergrond denk ik na over de wens van de VVD om in Stadshagen voortgezet onderwijs te verzorgen.
– Wat is de winst? Waarom kun je het voortgezet onderwijs niet op het niveau van de stad programmeren? Wordt de wijk er beter van?
– Het aantal leerlingen op het niveau van de stad verandert niet. Er komen wel gebouwen bij die bekostigd moeten worden. Komt voor rekening van de gemeente. Geld, dat je dus niet kunt steken in het bijvoorbeeld up to date maken van de huidige gebouwen. Er wordt met moeite geld vrijgemaakt voor het verbeteren van de veiligheid en van de luchtkwaliteit.
– Naar mijn gevoel kan het niet anders, of het aantal leerlingen per groep wordt kleiner. Pedagogisch goed, maar de vraag naar de bekostiging is belangrijker. De rijksvergoeding gaat uit van een bepaald aantal leerlingen per groep. En daar moet een school het mee doen.

De vraag, die de VVD stelt is een belangrijke. 
Maar. 
Daar zit meer aan vast dan het antwoord op de vraag of Stadshagen een school voor voortgezet onderwijst verdient.
Ik hoop dat we de rust nemen om alle aspecten zorgvuldig te overwegen. Maar ook, om het Zwolse voortgezet onderwijs niet voor de voeten te lopen. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun onderwijs en voor een gezonde financiële huishouding.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “Voortgezet onderwijs in Stadshagen?

  1. Gosse Klaas Miedema

    Het is een sympathieke gedachte: voortgezet onderwijs in Stadshagen. De vraag die ik mis is: welk probleem lossen we hiermee op? Is de bereikbaarheid van het VO in Zwolle voor de Stadshagenaren wel een issue? De meeste VO scholen zijn met de fiets goed bereikbaar.
    Als het betekent dat er op kwaliteit wordt ingeboet en de kosten hoger worden, dan kunnen we beter investeren in beter onderwijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s