Noordereiland

Onlangs (maandag 12 december) heeft de raad besloten om het Noordereiland als garage nog in bedrijf te houden.
Dat betekent dat we de provinciale subsidie mislopen. Omdat de subsidie gekoppeld was aan een datum, waarop begonnen zou moeten zijn met de sanering van de grond.
(Tussen haken: op zich vind ik het een merkwaardige constructie: subsidie wordt niet verleend wanneer niet voor een bepaald moment begonnen wordt. Dat construct zou eigenlijk heroverwogen moeten worden).
Tegenover de subsidiederving staat extra inkomen vanwege parkeergelden. Ook als je rekening houdt met de kosten die gemaakt moeten worden om de garage voor de komende jaren toonbaar te houden.

Waarom vinden we het een goede beslissing.
In de eerste plaats is het belangrijk dat we voldoende parkeervoorziening houden voor de bezoekers van buiten de stad. Zolang de te bouwen garage aan het Katwolderplein nog niet gereed is (we denken ook aan de parkeervoorziening op de Schaepmanlocatie, het Kraanbolwerk) maak je het jezelf als gastvrije stad moeilijk.
Maar hoe zit het dan met de woningbouw die voorzien is op het Noordereiland? Ontneem je jezelf niet een prachtige mogelijkheid voor woningen dicht bij de binnenstad, dus op een mooie lokatie.
Wat niet is kan nog komen, denk ik dan maar.
Want, er zijn woningen voorzien bij het Katwolderplein – veel sociale woningbouw trouwens – en het Kraanbolwerk realiseert veel woningen, weliswaar in een iets duurder segment. Dan is het toch niet verstandig om op korte termijn ook woningen te ontwikkelen op het Noordereiland. De wordt dan een concurrent van jezelf.

Het voorlopig open houden van de parkeergarage op het Noordereiland is ook van belang voor een evenwichtige verdeling van de parkeermogelijkheden voor Zwolle. We hebben niet voor niets in het collegeakkoord opgenomen, dat onderzocht moet worden op welke manier we parkeervoorzieningen aan de Noord-West kan van de stad kunnen realiseren.
Goede bereikbaarheid is een eerste vereiste voor de levendigheid van de Zwolse binnenstad. Het Noordereiland is op dit moment daarin een belangrijke schakel.

Moet het voor altijd een parkeergarage blijven?
Dat zeggen wij niet. We willen wel op enig moment het debat over de verdere toekomst van de parkeergarage. Die kan gelegen zijn in woningbouw, maar ook de parkeerfunctie is niet per definitie dan verleden tijd. Dat wordt vooral bepaald door de mogelijkheid om aan deze kant van de stad parkeervoorzieningen te realiseren.
De aangenomen motie van de ChristenUnie heeft vastgelegd wanneer dat debat er zal zijn: zodra de parkeervoorziening aan het Katwolderplein gerealiseerd is.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s