Koopzondagen

Aanleiding

Naar aanleiding van een artikel in de Stentor (woensdag 28 december) ontstond er een discussie op Twitter. Voor zover je trouwens op twitter kunt discussiëren. Ik wil er op mijn log wel wat meer over zeggen.
Het begon met een tweet die stelde dat het Zwols collegeakkoord wel op 1 onderdeel opengebroken kan worden: koopzondagen.
Mijn algemene en beperkte reactie op twitter was: Koopzondagen: 1. Afspraak is afspraak, 2. Benut huidige aantal beter voordat wordt uitgebreid, 3. Kleine middenstander vraagt ook aandacht.
Dan lees ik vervolgens op twitter, dat er bij een enkele fractievoorzitter een knop om moet en ik krijg te verstaan dat ik gewoon moet zeggen dat de CU er alles aan doet om uitbreiding tegen te gaan.
Als ik dat allemaal lees, dan is het toch beter om hier uitgebreider in te gaan op het dossier koopzondagen.

Overwegingen

In dit dossier geldt wat ons betreft een aantal overwegingen. Die overwegingen zijn de basis voor ons standpunt.

In de eerste plaats de zondagsrust.
De ChristenUnie hecht aan de zondagsrust. Voor christenen is de zondag bedoeld voor rust en voor kerkgang. Daarin past wat de ChristenUnie betreft geen openstelling van welke winkel dan ook.
Tegelijkertijd realiseren we ons dat we aan anderen niet kunnen opleggen, zoals we het zelf graag zien. We willen er zijn voor alle Zwollenaren, ook voor Zwollenaren die het prettig vinden op zondag te winkelen.
Voor de duidelijkheid: het gaat hier om uitleggen en niet om opleggen.

Er is meer. Het gaat ook om rust in zijn algemeenheid.
De rust van de zondag laat zich ook verbreden. Belangrijke begrippen voor de ChristenUnie zijn rust, ontspanning, bezinning, reflectie, ontmoeting. Winkelsluiting op zondag helpt – wat ons betreft – om die begrippen vorm te geven.
Het is onze overtuiging, dat het voor iedereen goed is, om rustmomenten in te bouwen. Zeker in een tijd dat iedereen opzij moet, omdat we ongelofelijke haast hebben.
Wat is er dan mis met een rustdag als het om kopen gaat. Dat lijkt ons bevorderlijk voor ieders welzijn.
Deze benadering wordt gelukkig nog steeds door meerderen herkend.
Maandag 19 december las ik een quote van een ondernemer uit Hoofddorp: “Ook als je er zelf niet bent, ben je toch met je winkel bezig. Op die manier heb je nooit meer echt rust”.

Ook het concurrentieaspect is een overweging.
Een eventuele verruiming van de openstelling op zondag zal de kleinere winkels treffen. Wat je op zondag koopt, koop je door de week niet.
Het zijn vooral de grotere winkel(keten)s, die het zich kunnen permitteren en op die manier waarschijnlijk een grotere omzet halen ten koste van de kleintjes.
Open op zondag, met naar verhouding zwaardere personeelslasten, moet op de een of andere manier gecompenseerd worden. Dat geldt vooral voor de MKB’er.

Wat valt op
De gang van zaken rond de koopzondagen wordt nogal gekenmerkt door onduidelijkheid. Dat is niet goed voor de winkels en dat is niet goed voor de klanten. Niemand weet waaraan hij toe is. Elke keer is er een excuus voor de gang van zaken. Maar dat brengt niet verder.
Dat heeft er toe geleid dat Tweede Kerstdag de winkels massaal gesloten bleven.
De aanwezigheid van én de kerstmarkt, én het reuzenrad én de ijssculpturen, had de ondernemers samen de handen ineen moeten doen slaan om er meerwaarde uit te halen. Maar dat gebeurt dus niet.
Dat is juist de kracht van de flaneeravonden: het bieden van meerwaarde door samenwerking tussen winkels, cultuur en horeca. Dan krijg je een bruisende binnenstad en voor elk wat wils.

Je hoort na deze Tweede Kerstdag onmiddellijk de roep om meer koopzondagen, alsof dat de enige oplossing is. Ik zou zeggen, buit het bestaande aantal beter uit. Daar zit nog een hoop ruimte.
Bovendien, in het collegeakkoord is vastgelegd, dat het aantal koopzondagen niet wordt uitgebreid. En ook hier geldt toch: afspraak is afspraak.
De positie van de kleinere ondernemers (de MKB’ers) is volstrekt onduidelijk. De roep om meer koopzondagen komt vooral van de grote winkelketens. Hoe je het ook wendt of keert: de personeelskosten nemen toe en het is maar de vraag, zeker voor de kleinere winkels, of de omzet op zondag dat compenseert.
We zijn er in de gemeenteraad, ik in ieder geval, ook voor die kleinere ondernemers.

Voorstel
Laten we kijken op welke manier we de stad bruisender krijgen en laten we accepteren dat uitbreiding van het aantal koopzondagen er niet in zit.
Er zijn nog genoeg mogelijkheden om de winkelkwaliteit van Zwolle te vergroten.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “Koopzondagen

  1. Goed verwoord meer van hetzelfde is niet onderscheidend…en het bruisen van de (binnen)stad moet ook vooral vanuit de stad komen…de omstandigheden zijn er…er is wat tijd en initiatief nodig ..misschien ook wel ondernemingszin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s