Atlas 2012 voor gemeenten

Woensdag 23 mei is in Zwolle bij het Deltioncollege de nieuwe atlas voor gemeenten gepresenteerd. Een indrukwekkend boekwerk met gegevens van de 50 grootste gemeenten.
Ik moet de neiging onderdrukken om daar wat uit door te geven, omdat ik het in dit stukje vooral wil hebben over de speciale aandacht dit jaar voor het onderwerp optimale gemeentegrootte.
Dat was ook het onderwerp van de bijdrage van Gerard Marlet bij de presentatie. Marlet is op zoek gegaan naar criteria en indicatoren die een rol kunnen spelen bij het antwoord op de vraag hoe groot moet mijn gemeente zijn om effectief en efficiënt te kunnen zijn.
Het gaat dan niet alleen om efficiëntere bedrijfsvoering maar ook om de gedachte dat veel lokale problemen niet optimaal kunnen worden aangepakt binnen de eigen gemeente; dat lokale investeringen niet goed van de grond komen als de huidige indeling intact blijft (pagina 14)

Ik vraag me af of je voor een goede samenwerking de structuur moet aanpassen om een goede samenwerking te krijgen. Ik ben het eens met Tof Thissen (directeur KING, KennisInstituut Nederlandse Gemeenten) die in zijn bijdrage gisteren stelde dat relaties belangrijker zijn dan structuur.
Marlet stelt dat investeringen die (bijvoorbeeld) Zwolle doet op het gebied van cultuur, ook ten goede komt aan mensen uit gemeenten in de omgeving. Terwijl deze gemeenten niet bijdragen aan de investeringskosten.
Dat is een manier van redeneren waar je met gemak een andere redenering tegenover kunt zetten.
Om een economisch krachtige stad te zijn investeert Zwolle in zijn cultuur en culturele instellingen. Daarmee trek je mensen naar Zwolle, die niet alleen een kaartje kopen maar ook aankopen doen, de horeca bezoeken etc.
Een ander voorbeeld is het beleid om te komen tot meer werkgelegenheid. Daar worden budgetten voor beschikbaar gesteld, dus in geïnvesteerd. Als dan de baan gaat iemand uit een genabuurde gemeente, dan investeert Zwolle en bespaart die andere gemeente op een uitkering.
Je kunt ook redeneren vanuit de bedrijven waar die banen worden gecreëerd. Of vanuit de bedrijven die naar Zwolle worden gehaald en zo werkgelegenheid scheppen.

Voor mij zijn dat geen redenen om de structuren aan te passen. Het gaat veel meer om de juiste samenwerking en het breed houden van de blik.
Ik hoor Marlet niet over de mogelijke negatieve kant van grotere gemeenten, niet over de kans op een logger overheidsorgaan.
Voor mij is veel belangrijker dat we samenwerking niet laten afhangen van de grenzen die er zijn, maar van het dossier dat aangepakt moet worden. De eerste vraag is dan: met wie hebben/krijgen we te maken als we dit gaan aanpakken en welke samenwerkingsvorm is dan het meest effectief.
Het eerste hoofdstuk uit de Atlas 2012 “Naar een optimale gemeentegrootte” is een aardige gedachte-exercitie die punten aanreikt waarover je kunt nadenken. Wat mij betreft niet meer dan dat.
Daarmee is de kaart van Zwolle op de omslag, hoe leuk ook voor Zwolle, eerder een sprookje dan een toekomstscenario.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s