Christelijke politiek, een blijvertje?

Nog niet zolang geleden pleitte ds. Visser uit Amsterdam voor het afschaffen van christelijke politiek. Deze politiek roept eerder tegenstand op, dan begrip. Ik vind dat nogal wat. Ik begrijp wat ds. Visser bedoelt, maar ben het volstrekt niet eens met zijn oplossing. Het vraagt wel om een heroriëntatie. Zeker na de verkiezingsuitslag van 12-9.
Ik heb nogal eens de indruk dat de reactie op voorstellen van christelijke partijen wordt ingegeven door het gevoel iets opgelegd te krijgen, waarmee men het niet eens is.
Mijn reactie is dan dat ik wil uitleggen en niet opleggen. Dat vraagt van mij de erkenning, dat er andere opvattingen zijn, die een plek moeten krijgen. In dat geheel van opvattingen doe ik mijn best om het christelijk geluid te laten horen.

Als Zwolse ChristenUnie willen we er zijn voor alle Zwollenaren. Dat zeggen we niet licht. Zeker niet als we de gevolgen daarvan ons proberen te realiseren.
Mijn overtuiging is, dat deze houding Bijbels gefundeerd is. Te lezen is de tekst: “doe wel aan een ieder, vooral aan de huisgenoten van het geloof”. Ik let dan vooral op de volgorde. Eerst: zoek het goede voor iedereen. Daarna omzien naar geloofsgenoten.
Om goed te kunnen functioneren in de politiek vind ik dit een nogal fundamentele grondhouding. Bovendien ook voorwaarde voor een vruchtbare samenwerking. Zoeken naar de overeenkomsten en een plek zoeken voor de verschillen. Deze benadering, tussen haakjes, is de grondtoon geweest voor de onderhandelingen in 2010. Dat heeft in Zwolle een goede samenwerking opgeleverd tussen PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie.

Maar wat betekent dat voor concrete dossiers. Nog lang niet alles is uitgekristalliseerd zeg ik direct. En je functioneert in een politieke omgeving waar rekening gehouden moet worden met reacties van andere partijen.
Een actueel voorbeeld is de Zwolse marathon, die op zondag 30 september wordt gehouden. Bij de start van de organisatie heb ik een gesprek aangevraagd met de organisatoren. Niet om te pleiten voor een andere dag dan de zondag. Ik besef heel goed dat er veel mensen zijn, die de zondag zien als een hele geschikte dag voor de marathon.
Wel om te overleggen, hoe je kunt voorkomen dat kerkgangers belemmerd worden in hun kerkgang door het gekozen parcours. Tot mijn aangename verrassing was er al contact gelegd met een aantal kerken om dit te bespreken. In Stadshagen heeft het geleid tot de beslissing om de kerkdienst van 11.00 uur in de Fontein 15 minuten te vervroegen.

Er komt volgend jaar nog een dossier op tafel: Bevrijdingsfestival op zondag. We gaan na hoe je van een bedreiging een kans kunt maken.

Uitgaan van uitleggen en niet van opleggen levert een belangrijke plek op voor christelijke politiek. De conclusie dat er voor deze politiek geen ruimte meer is, is dan ook een verkeerde.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder ChristenUnie Zwolle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s