Happy hour

Als je bezig bent met het alcoholmatigingsbeleid (je weet wel, ten behoeve van de gezondheid van de jeugd) dan komt nut en noodzaak van een happy hour ook langs. Een happy hour past niet bij het matigingsbeleid.
Ik was dan ook verrast door de kop dat Koninklijke Horeca Nederland  (KHN) zijn jarenlange verzet tegen verbod op happy hour staakt.
Maar als je verder leest krijg ik wel een nare smaak in de mond. De Telegraaf: “ In ruil voor dit standpunt hoopt KHN dat het omhoog brengen van de leeftijdsgrens voor verkoop van lichte alcoholische dranken van 16 naar 18 jaar van tafel kan worden geveegd.”
Een uitruil dus, niks geen matigingsbeleid. Eerder, vanuit het perspectief van KHN, kiezen voor het minst kwade voor de omzet.

Overigens, onderzoek heeft aangetoond dat verhogen van de leeftijd een positief effect heeft op het matigen van gebruik. En dat het matigen nodig is, blijkt uit de cijfers. Het aantal comazuipers is de laatste jaren fors gestegen. De jongste was 11 jaar.

Ik kan beter overweg met de opmerking van KHN-directeur Van der Grinten, dat er een bredere aanpak moet komen van het matigingsbeleid.
Dus niet alleen kijken naar de horeca, maar ook naar de supermarkten. Dan heb je het niet alleen over de presentatie van alcohol, maar ook over de prijsstelling.

De politiek moet niet denken dat we er met het verbieden van het happy hour en met het verhogen van de leeftijd naar 18 jaar zijn.
Het gaat mij vooral om de manier waarop we praten over alcohol en dronkenschap. Vinden we dat gewoon of realiseren we ons dat het schadelijk is voor de gezondheid van de jongere.
Ik blijf het maar vergelijken met de manier waarop nu wordt omgegaan met roken.

Ik zou het mooi vinden als we in Zwolle een denktank starten met als opdracht hoe we integraal beleid vorm kunnen geven. Daarbij gebruik makend van de ruimte die we als gemeente nu hebben in het kader van de nieuwe drank- en horecawet.
Dan denk ik aan de horeca, de supermarkten, de kantines. Leidende vraag: wat kan elk van ons bijdragen aan het alcoholmatigingsbeleid.
De gemeente zal op haar beurt strakker beleid moeten formuleren en handhaven.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s