rtv ZOo

De afgelopen dagen stond de lokale omroep nogal negatief in de belangstelling. Het programma Kerkplein dat op zaterdagmorgen wordt uitgezonden, zal van 1 november niet meer in die vorm terugkomen. Tot grote boosheid van de makers. Op zaterdag horen, dat het de laatste keer is, verdient nou niet de communicatieve schoonheidsprijs. Ongerustheid in een deel van de Zwolse samenleving moet je als raadslid handen en voeten geven. Deze keer in de vorm van mondelinge vragen. Uit het antwoord van de wethouder werd duidelijk dat er geen rol voor het college is weggelegd. Dat kan ik volgen. Ik werd wel blij van de opmerking dat de general manager op korte termijn alle betrokkenen zal uitnodigen voor overleg. Dat vond ik de grote winst.

Tot mijn stomme verbazing lees ik vandaag een tweet van die zelfde general manager: @Stridje65: “@zooweekend: Aanstaande vrijdag gaat de nieuwe programmering @ZOO105FM in !”  Ik reageer met de vraag: “Overleg morgen levert dus niks op, op voorhand?” Dat levert de volgende reactie op van de general manager: “@jvb038 #zooweekend is een ZSP programma dat gaat idd vrijdag van start. Leuk voor ze! Verder geen commentaar.”
Als je deze teksten gebruikt voordat het aangekondigde overleg is geweest, dan vraag ik me af wat de bedoeling van dat overleg is. Mijn aanvankelijke blijdschap is in ieder geval weg.

En dan nog wat.
Artikel 30 van de mediawet zegt: “het programma van de lokale omroepinstelling is in zodanige mate gericht op de bevrediging van de in de gemeente levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke behoefte, dat de instelling geacht kan worden van algemeen nut te zijn”
Ik vraag me af hoe deze verplichting zich verhoudt tot de volgende uitspraak van de general manager: “De kerk is een machtig orgaan; ze willen ons in de tang houden”

Mijn conclusie is dat de lokale omroep meer heeft aan een leider dan aan een manager, ook al is ze general.

4 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

4 Reacties op “rtv ZOo

 1. Ik krijg reacties over de tweet over het ingaan van de nieuwe programmering van ZOO105fm dat het niet de hele programmering betreft, maar het programma zooweekend. Omdat er een @ voor stond begreep ik niet dat dit een programma is. Dat haalde ik ook niet uit de volgende tweet, omdat er afgesloten werd met “Verder geen commentaar”. Mijn blijdschap over woensdag kan weer terugkeren.
  Het tweede deel van het stuk blijft staan, wat mij betreft.

 2. missiepostFrank van Hienen

  Het programma dat wordt verzorgd door mensen uit de kerk wordt verschoven en krijgt een andere plek in de programmering en wellicht een andere naam.
  Zo houdt je je spreekbuis/platform/plekje op de lokale radio. Voor zover ik weet krijgen ze iets van 5 uur zendtijd. Wat is dan eigenlijk recies het probleem?
  Dan kun je er allerlei artikelen uit de mediawet bij halen maar vertel dan ook dat het orgaan dat officieel toezicht houdt op naleving van die wet en dus ook dat artikel de nieuwe programmering heeft goedgekeurd.
  Zo lijkt het een beetje op selectief winkelen in de argumentenwinkel.

  • Frank, dank voor je reactie.
   Artikel 30 van de mediawet heeft een belangrijke rol gespeeld bij het positief adviseren aan het Commissariaat van de Media. Dan is het niet gek, dat je, bij onrust in een deel van de Zwolse samenleving, terugvalt op dit artikel. Je hoort/leest zaken en wederhoor lukt niet. Een reactie van jullie kant is van weblog Zwolle gehaald en vandaag een “verder geen commentaar” van de manager.
   Ik heb het eerste deel van mijn stuk later genuanceerd, maar houdt het tweede deel staande.
   De gang van zaken wordt gekleurd door de opmerking over de kerken (machtig, in de tang houden) en door de gang van zaken met het programma Kerkplein (na de uitzending horen dat het de laatste keer is).
   Zo’n proces heeft twee kanten, de eventuele noodzaak van beslissingen en de manier waarop dat gebeurt.
   Daar heb ik een oordeel over en dat heeft weinig te maken met selectief winkelen in de argumentenwinkel.

 3. Sascha

  beetje laat, maar ook een reactie van hier.
  Het klopt dat er mogelijkheid is geboden om te verhuizen naar de zondag avond. Echter het programma is bedoeld om te laten horen wat er in het weekend staat te gebeuren op kerkelijk gebied in Zwolle en omgeving… daar heb je op zondagavond niet zoveel meer aan. dus het programma is wel degelijk geschrapt….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s