Raad en twitteren

“Boehoe! Zwolse raadsleden willen niets doen voor kinderen die in een schimmelhuis wonen of in een onveilige omgeving moeten opgroeien.”
Dit is de tweet van Tjitske Siderius (SP), die mij er toe bracht om maandag 10 december in de raad, aan het eind van de vergadering, publiekelijk afstand te nemen van deze schandalige tweet.
Wellicht ongebruikelijk, maar wel nodig.

Wat was de situatie.
Op 15  juni 2009 heeft de raad een motie aangenomen (alleen PBZ was tegen) om een beeldengroep vanuit Rome naar Zwolle halen. De beeldengroep was ooit bedoeld voor het praalgraf van baron Joan Derk van den Capellen, maar is door de politieke situatie 2 eeuwen geleden nooit naar Nederland gebracht.
Gisteren lag het besluit voor, in lijn met de aangenomen motie uit 2009, om een budget van 100.000 euro beschikbaar te stellen voor het aandeel van de gemeente in de restauratie en het vervoer.
De SP vond dat je dit geld beter kon besteden aan kinderen in moeilijke omstandigheden en heeft daartoe een motie ingediend.
Ik zal de SP haar mening niet ontzeggen. Natuurlijk niet.
In mijn stemverklaring heb ik gesteld dat je met incidenteel geld nooit structurele zaken kunt financieren. Daarnaast, er is in Zwolle veel aandacht en budget voor de zwakken in de Zwolse samenleving.
Ook is cultuur een aspect dat bijdraagt aan de positie van de stad. En dan heb ik het nog niet eens over historisch besef: Joan Derk vd Capellen, één van de grote zonen van Zwolle.
Er is aandacht voor de zwakken in de Zwolse samenleving, maar er is ook aandacht voor culturele waarden en historish besef.

De motie van de SP werd nogal duidelijk verworpen en dat bracht Titske Siderius er toe de tweet de wereld in te sturen waarmee dit stukje begint.
De Zwolse raad wordt onrecht aangedaan door deze versimpeling van de situatie. Bovendien op een manier die het niet goed mogelijk maakt publiekelijk te reageren.
De kans bestaat dat er nu een totaal verkeerd beeld van de Zwolse raad blijft hangen.

In de Zwolse raad hebben we gelukkig geen twitterprotocol of iets dergelijks. Dat hebben we bewust niet gedaan. Wel hebben we afgesproken, dat we elkaar aanspreken, wanneer een raadslid met een tweet uit de bocht vliegt.
In de loop van de tijd dat ik twitter, heb ik met mezelf een paar regels afgesproken.
1. Ik twitter niet tijdens een debat waarbij ik woordvoerder ben. Alle aandacht houden bij het debat.
2. Als ik twitter dan gaat het over feitelijke informatie: standpunten van fracties en/of uitslagen van stemmingen.
3. Ik twitter geen waarde-oordelen over anderen. Zij kunnen zich op dat moment niet verweren.

Dat zouden er meer moeten doen, twitterafspraken met jezelf.

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Raad en twitteren

 1. Arend

  Ben benieuwd hoe je, als CU- man, denkt over onderstaande tekst waar ik via een link op twitter opkwam. Hij twitterde de uitdagende tekst; Zijn dassen belangrijker dan mensen? Het hele verhaal stond op een blog van dit CU-Raadslid. Zoiets verwacht ik van een PVV-er, maar een CU-lid??? Ik kon tenminste mijn ogen niet geloven!
  Om het wat anoniem te houden heb ik er wat details uitgelaten en ook iets ingekort maar de essentie blijf overeind en is duidelijk lijkt mij. En ik maar denken dat ik in de CU (natuur)medestanders had?!

  Da’s niet normaal meer!
  Tijdens de raadsvergadering stond op de agenda een voorstel van het college om een krediet van € 20.000,- beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van faunamaatregelen in verband met een dassenburcht bij het viaduct.
  In het talud van het viaduct bevindt zich een dassenburcht.
  Om verdere graafwerkzaamheden door de Das onder het viaduct te voorkomen en de veiligheid van de weggebruikers te garanderen moeten er maatregelen worden genomen.
  De maatregelen bestaan uit het uitrasteren en ingraven van gaas tussen de burcht en de weg.
  “Na de vleermuiskeutels in een school zijn we nu bij de Dassen aanbeland.
  Ook nu weer zijn we met handen en voeten gebonden aan de Flora en Faunawet.
  Je mag er nog net naar kijken, maar dan heb je het ook wel gehad.
  We zijn volledig doorgeschoten in Nederland.
  Het is toch van de zotte dat je moet toestaan dat de veiligheid van het verkeer in gedrang komt.
  Als je over de snelweg richting Amersfoort rijdt of richting Apeldoorn, kom je miljoenen en miljoenen euro’s kostende wildviaducten tegen.
  Afgelopen week reed ik via de A28 in de richting van Assen en jawel hoor, daar komt bij Dwingeloo ook weer zo’n geld verslindend wildviaduct.
  Juist op dat moment hoorde ik op de radio het bericht, dat bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen 25 tot 50 euro moeten betalen om en vergeef mij het woord, om ‘uitgelaten’ te worden.
  Dus 50 euro voor een wandeling, voor die personen, die waarschijnlijk ons land hebben opgebouwd. En dan heb ik het nog niet eens over de wachtlijsten bij de voedselbanken.
  Het kan toch niet zo zijn dat wij in Nederland Dassen beter behandelen dan mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s