Scheidslijn tussen info en meningvormend

Op maandag 28 januari stond Cultuureducatie op de agenda als meningvormend debat. Op verzoek van de meerderheid van de raad is er een informatieve ronde van gemaakt: vragen stellen aan wethouder en betrokkenen van buiten de raad.
De gang van zaken heeft mij aan het denken gezet. Dat brengt mij tot twee aandachtspunten.

Het eerste punt is, dat het mij voorkomt dat veel vragen gesteld worden vanuit een eigen beeld van hoe het zou moeten. Waarom dit dan niet geponeerd in een meningvormende ronde. Als de wethouder er anders over denkt, dan horen we dat wel in de beantwoording.
Bovendien kunnen dan ook andere fracties reageren. Dan zijn de raadsfracties daadwerkelijk bezig met het zich vormen van een mening. Het haalt ook de vage lijn tussen informatie en meningvorming weg.
De insprekers hebben de nodige informatie gegeven in hun bijdrage. Dat past best ook in een meningvormende ronde.

Veel vragen haaden voor de vergadering ook aan de betrokken instellingen gevraagd kunnen worden. Het als fractie nemen van je verantwoordelijkheid op dat punt is effectiever dan een hele stoet aan vragen in de raadszaal. Er waren vragen die ik niet gesteld zou hebben. Maar de vragen kwamen wel plenair aan de orde.

Het gaat mij vooral om het zoeken naar de meest effectieve vorm van een raadsplein. Zelf heb ik langzamerhand vragen bij de wat kunstmatige indeling in informatieve ronde en meningvormende ronde.
In dat verband herhaal ik mijn vraag van maandagavond tijdens het ordedebat: welke informatie past in een informatieve ronde en welke info kun je vooraf binnenhalen als fractie. Bij dat laatste kan elke fractie een eigen afweging maken.

Dat past ook goed bij de wens van de raad om te weten wanneer het college komt met beleidsvoorstellen over dossiers, de collegeplanning. Die vraag kwam, omdat er de behoefte was om op tijd na te gaan op welke manier informatie verzameld kan worden: rondetafelgesprek, werkbezoek, schriftelijke vragen, dan wel een informatief raadsplein.

Kortom, herbezinning op de indeling informatie en meningvormend kan geen kwaad.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s