Exodushuizen

Middels een motie vreemd aan de orde van de dag (dan staat het onderwerp niet op de agenda, maar wil de indiener wel een uitspraak van de raad) liet de VVD weten te twijfelen aan de communicatieve kwaliteiten van de stichting Exodus (opvanghuizen voor ex-gedetineerden). In de motie werd dan ook gevraagd om andere gegadigden te betrekken bij de komst van een dergelijke voorziening in Zwolle. Een vergadering eerder had de Zwolse raad al laten weten dat Exodus een tweede kans verdient.
Ik heb de argumentatie in de motie nogal eenzijdig en dus selectief gevonden. Wel verwijzen naar een paar gemeenten, waar de komst op weerstand stuit(te). Maar geen aandacht geven aan nogal veel positieve berichten over het functioneren elders in het land.
Daarom hier wat informatie, na enig Google-werk.

Als het gaat om recidive (terugvallen in de oude fout) scoort Exodus het beste met 47,4% onder 1.142 gasten.
Van de andere twee organisaties waarover de motie sprak laat Door een percentage zien van 55,6 onder 137 gasten en Moria 64,1 onder 103 gasten van een opvanghuis. Exodus laat dus een beter resultaat zien onder bijna 10 keer zoveel gasten.
Voor de duidelijkheid, dit is informatie uit externe onderzoeken onder leiding van Prof. Moerings van de Rijksuniversiteit Leiden.

Ook is er onderzoek gedaan naar de opbrengsten van Exodushuizen. Dan gaat het over wat een opvanghuis de samenleving bespaart.
Dat zijn onderzoeken van een ander extern bureau, de Novius adviesgroep.
Dat levert het volgende op.
Onderzoek bij Exodus Amsterdam laat zien dat het resultaat (opbrengst min de kosten) over 3 jaar minimaal 3,5 miljoen euro is. Dat kan ook 7,8 miljoen zijn, als de behandelingen intensiever moeten zijn.
Een vergelijkbaar onderzoek bij Exodus Utrecht levert een opbrengst op van 750.000 euro tot 5,8 miljoen euro over 5 jaar.

Dit geeft een ander beeld dan opdoemt uit de motie van de VVD.
De motie heeft het gelukkig niet gehaald, alleen VVD en Swollwacht stemden voor de motie.
Dat had ook te maken met de reactie van het college, dat de gemeente geen initiatiefnemer is die zelf instellingen inschakelt.
De initiatieven komen vanuit de maatschappij om daarna als gemeente na te gaan of en zo ja, hoe dan de plannen te faciliteren.

Een Exodushuis verdient onze steun. Zeker bij een tweede kans.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s