Bespiegelingen bij een akkoord

Zo’n woningbouwakkoord geeft aanleiding voor overpeinzingen. Tenminste, dat geldt voor mij.
Ik twitterde vanmorgen dat deze regering niet regeert maar meerderheden organiseert.
Daar zit een kant aan, die mij niet bevalt.
Er ligt een voorstel van de regering. Dat betekent een meerderheid in de Tweede Kamer, die er in de Eerste Kamer niet is.
Dat betekent dat er dus onderhandeld moet worden: wat moet er uit en wat moet er in. Alleen al die overweging maakt, dat de consistentie van het voorstel op de tocht staat. Zeker als het allemaal om vijf voor twaalf moet gebeuren.
Het gaat vanaf dat moment niet meer om de vraag wat goed is voor het land (zo u wilt, voor het verbeteren van de economie) maar om de vragen “hoe krijg ik een meerderheid” en “wat krijg ik erin onderhandeld”. Ik ben politicus genoeg om te begrijpen dat de fracties die de regering aan een meerderheid in de Eerste Kamer moeten helpen, hun kans schoon zien.
Beter wat dan niks van mijn wensen gerealiseerd.
Redenerend vanuit het algemene belang stel ik me de vraag of deze oplossing het optimale biedt om de economie uit het slop te halen. Het geheel van de maatregelen is meer de som van de maatregelen dan andersom. Alle deelmaatregelen zouden de kracht moeten vormen van het geheel.

Ik zelf had liever gezien dat er convenanten met de corporaties waren gesloten over investeringen in de eigen regio. Dat is goed voor de binding tussen regio en corporatie en ondersteunt de toenemende betrokkenheid van de corporaties bij maatschappelijke vraagstukken.
Nu ontstaat het beeld dat er wat te halen valt en versterkt het de gedachte dat corporaties allemaal graaiers zijn.
Corporaties fietsen vanaf nu met op de rug gebonden handen.
Investeringen in nieuwbouw worden stopgezet. Hoezo economie bevorderend?
Gemeentebesturen verliezen op deze manier goedwillende partners als het gaat om de groei van de stad en het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.
Dat betreur ik in hoge mate.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “Bespiegelingen bij een akkoord

  1. Het is jammer genoeg zo dat de corporaties -theoretisch- afgeroomd wordt omdat de regering in geen geval belastingverhoging wil. Maar zij geven de corporaties de mogelijkheid op hun beurt hun huurders – let wel de huurders, niet de kopers – af te romen. Met het gevolg dat de groep sociaal zwakken extra aangepakt wordt. Immers de (inkomensafhankelijke) huren gaan fors omhoog, maar de huursubsidies gaan omlaag. Voeg daarbij ook nog een huurdersbelangenorganisatie die eerder een VER-huurders belangenorganisatie lijkt en dan weet je wel waar de klappen vallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s