De toekomst van de bibliotheek

Afgelopen maandag heeft de raad gedebatteerd over de herhuisvesting van de bibliotheek en de mogelijke komst van een internationale retailer.
Gelet op allerlei reacties, kan het geen kwaad iets meer te zeggen over de achtergrond.
De bibliotheek is al jaren bezig met haar toekomst: wat moeten we doen om de komende jaren levensvatbaar te blijven om zo een bijdrage te blijven leveren aan het lezen en aan het beschikbaar stellen van informatie.
Eén van de manieren is de bibliotheek in te richten volgens het winkelconcept. De bezoeker kijkt dan niet aan tegen de ruggen van allerlei in kasten neergezette boeken. Nee, de boeken worden gepresenteerd als in de boekhandel. Dit concept is toegepast in de wijkbibliotheken in Zuid en in Stadshagen. Met succes, want tegen de landelijke trend in, groeit het aantal lezers en het aantal uitleningen. De bibliotheek in Zwolle trekt landelijk de aandacht, krijgt prijzen en ontvangt regelmatig andere bibliotheken om haar succes toe te lichten.

Dit winkelconcept wil men ook in de centrale bibliotheek in het oude provinciehuis toepassen. Alleen, het gebouw leent zich daar niet voor. Er zijn vaker verhuisplannen geweest, maar het ging nooit door omdat er zich geen koper aandiende. Dat is wel voorwaarde, omdat de herhuisvesting betaald moet worden uit de opbrengst van de verkoop. Dat gaf de raad maandag ook nadrukkelijk aan: geen extra budget.
Nu dient zich zo’n koper aan en kan er dus concreet worden nagedacht over herhuisvesting. Noodzakelijk voor een gezonde toekomst van de bibliotheek.

Met andere woorden: de bibliotheek moet niet wijken voor een internationaal opererende winkelketen. Nee, de bibliotheek kan werken aan een gezonde toekomst omdat zich een koper aandient voor hun huidige onderkomen.
En daar ben ik blij mee.

4 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

4 Reacties op “De toekomst van de bibliotheek

 1. Frank van Hienen

  De bibliotheek moet aan haar toekomst werken. Boeken presenteren als in een (boek)winkel. Dat kan niet in het huidige pand … en als ze er uit gaan komt er een winkel in… eh… ??

  • Frank, ik adviseer je eerst naar de bieb in Stadshagen te gaan en daarna naar de bieb in de stad. Dan zie je dat het ook gaat om de grootte van de ruimte.
   Het gaat ook over de digitale ontwikkeling van de bibliotheek, die ruimte vraagt.

 2. Alet Boukes

  John,
  Eens met je visie op de bibliotheek. Is prachtig in Zwolle Zuid. Maar ik heb ook zorg over het pand in de Diezerstraat dat dan verkocht gaat worden. Lees dat de ondernemer haast heeft Haast mag m.i. niet gaan ten koste van de zorgvuldigheid. College en nraad moeten zich niet onder druk laten zetten Kijkt de ondernemer alleen maar als ondernemer, of heeft hij ook affiniteit met het bijzondere interieur en exterieur van het pand in de Diezerstraat en wil hij dat koesteren Herinner me nog vers de afbraak van een mIddeleeuwse muur in het pand van Piet Zoomers.Je kunt je tafelzilver maar 1 keer verkopen. En gaat het echt om een winkel met kwaliteit of gaat het over hype en trend? Dacht dat we als stad toch in zouden willen inzetten op kwaliteit.Hoe exclusief is exclusief? Nu misschien maar straks wellicht zelfde concept in Groningen Enschede etc etc, Ik ben er eerlijk gezegd niet echt gerust op.Bij twijfel niet verkopen zou ik zeggen. En zijn de andere gegadigden van minder statuur? Kun je een zo maar een preferente onderhandelingspositie geven, zo vraag ik me af.
  Alet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s