Vertrouwelijkheid in de politiek

Het gebeurt niet echt vaak, dat de raad vertrouwelijk wordt geinformeerd. Gemeentepolitiek hoort openbaar te zijn. Soms moet het, omdat de raad graag geïnformeerd wil worden, ook al zijn onderhandelingen nog niet afgelopen.
Dat was ook het geval bij de herhuisvesting van de bibliotheek. Ik zelf heb sterk aangedrongen op vertrouwelijke informatie, omdat ik wilde weten welke bestemming het oude provinciehuis zou krijgen én wat de kans is op een opbrengst, genoeg voor het betalen van de herhuisvesting van de bibliotheek.
Het college is tegemoet gekomen aan de wens van de raad en heeft ons afgelopen maandag vertrouwelijk geïnformeerd.

Dat vertrouwen is beschaamd. Dat betreur ik in hoge mate.
Om de volgende redenen:
1. Het zet de onderhandelingen onnodig onder druk met een kans op een lager bod en een mogelijk risico dat wordt afgezien van de koop. Als dat gebeurt heeft Zwolle een grote kans gemist als het gaat om de economische versterking van de stad.
2. Het geven van vertrouwelijke informatie door het college zal, denk ik, vanaf nu met nog grotere terughoudendheid gegeven worden. Het maken van goede afwegingen in zo’n situatie ervaar ik dan als lastig.
3. Het publieke oordeel over het politieke handelen van raad en college wordt er zo niet beter op. Dat vind ik jammer. Op sommige fora is dat oordeel, overigens zonder grond, toch al niet best.

Kortom, ik zie alleen maar verliezers.

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Vertrouwelijkheid in de politiek

 1. W. Klapper

  Geachte heer van Boven, het vertrouwen is al enige tijd beschaamd. dat heet helaas niets met het onderwerp Zara te maken. Het college en de raad geven de indruk dat zij geen grip hebben op de dagelijkse gang van zaken. Projecten lopen vrijwel standaard uit op mislukkingen die in vrijwel alle gevallen te koste gaan van het gemeentekapitaal. De gemeenschap en de raad worden verkeerd door wethouders geïnformeerd en de raad staat toe dat wethouders de eigen regels negeren. Bij voortduring worden de tekortkomingen met de mantel der liefde afgedekt. Het erfgoed van de inwoners wordt verkwanseld. Als het college en de raad de reacties op weblog Zwolle nu eens serieus zouden nemen en zouden luistern naar de gemeenschap is er nog een kans dat het goed komt, maar helaas de gemeentelijke politiek is DOOF en is meegesleurd door haar eigen fantasien en is beland in haar eigen droomwereld. Het is tijd om de gevestigde orde ter verantwoording te roepen en de deur te wijzen. Het geduld en het gedogen is wat mij betreft echt voorbij.

 2. Meneer/mevrouw Klapper dank voor uw reactie.
  Alleen, ik kan er niks mee. U praat in algemene termen zonder concreet te worden. Ik vraag u concreet te worden, dan kan ik er op ingaan.
  Persoonlijk ben ik niet meer van plan de reacties op weblog Zwolle serieus te nemen. De meeste reacties geven geen blijk van kennis van zaken en er wordt te veel op de man gespeeld.
  Ik ben gestopt met reageren op weblog Zwolle. Het gaat daar niet (meer) over uitwisselen van argumenten.
  Er wordt maar wat geroepen en dat doet men doorgaans niet onder eigen naam. Daar kan ik geen respect voor opbrengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s