Is hoogbegaafd een probleem?

Ik kreeg gisteren een mailtje van een moeder van een hoogbegaafd kind met een uitvoerige brief als bijlage.
In die brief maakt deze moeder mij deelgenoot van de zoektocht naar het antwoord op de vraag wat het beste voor haar zoon is. Wat hoort leidend te zijn voor een jochie van 5 jaar? Aansluiten bij zijn intellectuele mogelijkheden of zorgen voor een vertrouwde sociaal emotionele omgeving. De praktijk wijst uit dat dit niet vanzelfsprekend samen gaat.
Deze moeder beschrijft haar wederwaardigheden op een manier die laat zien dat er veel begrip voor de school is. Dat vind ik knap.

Maar dat neemt niet weg, dat erg duidelijk wordt dat – algemeen gesproken – het onderwijs het hoogbegaafdheids-ei van Columbus nog niet ontdekt heeft.
Daardoor staan kinderen in de kou en vragen ouders zich af wat wijsheid is.
Hoogbegaafdheid is geen luxe-probleem. Het is een wezenlijk probleem. Het onderwijs kan erg goed uit de voeten met de andere kant van het spectrum: voor leerlingen met minder intellectuele bagage zijn er weet ik hoeveel vormen van onderwijs. Voor veel gedragsstoornissen is er wel een onderwijsvorm.
In de 21ste eeuw wordt nog steeds geworsteld met de vraag wat de beste benadering is van hoogbegaafde kinderen.

Ik vind het belangrijk dat het onderwijs deze kinderen niet in een bestaand systeem perst, maar dat de onderwijsvorm maatwerk wordt. Dat betekent vaak een andere benadering dan men als leerkracht gewend is.
Leerkrachten, laat je adviseren door deskundigen, ga niet al werkende weg het wiel uitvinden. Besef dat er in Zwolle veel deskundigheid is.

En, ik herhaal het nog maar eens, Pabo’s, pas je onderwijs aan. Leidt toekomstige leerkrachten op om ook aan hoogbegaafde kinderen goed onderwijs te kunnen geven.

Toch raar om in de media te moeten lezen dat het onderwijs niet echt verder komt met passend onderwijs. Treurig.

6 reacties

Opgeslagen onder algemeen

6 Reacties op “Is hoogbegaafd een probleem?

 1. Ronald Luten

  Goedenmorgen, dank voor een heel terecht stuk. Ik las op weblogzwolle dat u onlangs op de Wendakker bent wezen kijken. Kan ik u (als ouder, dus heb er eigenlijk niks over te zeggen) ook eens uitnodigen om op de Klokbeker te gaan kijken? Een school die er heel veel aan doet om zowel aan de onderkant als aan de bovenkant passend onderwijs te bieden.

 2. Beste John,

  Bij deze ben je van harte welkom! Mail me maar een aantal data waarop je zou kunnen, dan komen we vast tot een ontmoeting.

  Hans Veldsink, directeur cbs de Klokbeker

 3. Fijn. Ik mail binnenkort om een afspraak te maken.

 4. moeder

  Helaas was er op de Klokbeker geen plaats meer voor het jongetje uit dit verhaal… 😦

 5. Dat het onderwijs niet verder komt met passend onderwijs voor excellente en (hoog)begaafde kinderen is echt te kort door de bocht. Er gebeurt, zeker in het PO, best veel. Voor de harmonische begaafde leerlingen is maatwerk in een passend aanbod voor de meeste leerkrachten goed te doen. Er zijn passende materialen, kijk bijvoorbeeld eens bij Levelwerk op http://www.eduforce.nl.
  Passend onderwijs voor meer problematisch begaafde leerlingen is lastiger, dat vraagt een grote deskundigheid van begeleiders. Daar is inderdaad op Pabo’s nog veel te winnen.
  Door gerichte nascholing, één van de speerpunten van passend onderwijs, moet er verberering mogelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s