Samenwerken: hoe kunnen we de toekomst aan

Er wordt op veel fronten nagedacht over samenwerking. Soms gedwongen door budgettaire krimp, vaak op zoek naar doelmatigheid.
In Zwolle functioneren nogal wat zorginstellingen. Gelukkig, zeg ik ook maar.
Dat neemt niet weg, dat het geen kwaad kan om na te denken over vormen van samenwerking met behoud van de eigen identiteit.

Zorginstellingen zorgen voor burgers, die zorg nodig hebben. Dat is je reden van bestaan.
Nadenken over samenwerken doe je daarom niet vanuit de gedachte hoe houd ik mijn organisatie in de benen, maar vanuit de vraag op welke manier de zorgbehoevende burger het beste ondersteund kan blijven worden.
Eerlijk gezegd, komt die benadering nog te weinig uit de verf.
Ik begrijp dat wel. Het ligt voor de hand om naar de toekomst te kijken vanuit het perspectief van de organisatie waar je werkzaam bent.
Maar op die manier mis je de kans om vernieuwend aan de gang te gaan. “het gaat niet om nieuwe dingen, maar om het kijken met andere ogen” zei iemand ooit eind 19e eeuw.

Misschien helpt het om een bijeenkomst te organiseren waar, door maar ook los van bestaande organisaties, wordt nagedacht over zorg verlenen anno 2020. Als er een beeld gevormd is, vervolgens de vraag stellen wat elk van de huidige organisaties daaraan kan bijdragen.

Er is intensieve samenwerking mogelijk, met behoud van eigenheid.
Ik roep de Zwolse zorginstellingen op om met een open mind de uitdaging aan te gaan.
Het gaat ten diepste immers niet primair om de eigen organisatie, maar om adequate zorg aan kwetsbare burgers.

7 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

7 Reacties op “Samenwerken: hoe kunnen we de toekomst aan

 1. ronald hees

  Zo’n stukje wint aanzienlijk aan kwaliteit als de schrijver met een aantal aansprekende voordelen aan komt zetten

  • Het stukje wellicht wel, maar het gewenste proces niet. Als je een proces gaat starten met partners die naar alle waarschijnlijkheid over hun eigen schaduw heen moeten springen, door voordelen op te sommen die jij ziet, dan is dat mentaal gezien, een heel slechte start.
   Ik pleit voor een proces, waarin met elkaar ontdekt wordt hoe verdere doelmatigheid gerealiseerd kan worden.
   Ik ben er van overtuigd dat, wanneer gedacht wordt vanuit de behoefte van de cliënt, er slimmer zorg verleend kan worden. Ook op het gebied van overhead zie ik mogelijkheden. Ik denk dan als voorbeeld aan de diensten, zoals ICT-ondersteuning, die sommige gemeenten samen aan het opzetten zijn.
   Het vraagt een loskomen van de eigen structuren. Ik zeg het vaker, er moet van buiten naar binnen gedacht worden

 2. Harry Bartelds

  Belangen vereniging De Wegwijzer is zo’n organisatie die ook de samenwerking zoekt . Directeur Janny Zwerver vertelde mij vanmiddag met welke organisatie De Wegwijzer verder gaat. Wilt u meer weten wat de koers in de toekomst wordt van De Wegwijzer meld u dan nu aan voor de digitale nieuwsbrief via de website http://www.dewegwijzer.info

  Harry Bartelds
  Vrijwilliger De Wegwijzer
  Freelance Correspondent De Peperbus
  06-24779207

 3. Maaike Ganzeboom

  Ik denk dat het nog niet makkelijk is om los te komen van structuren, als persoonlijke belangen (begrijpelijk) zwaar meewegen. Mensen vragen om hun eigen organisatie, bestaansrecht – en daarmee baan- los te laten voor een onbekend alternatief is wel heel spannend. Want misschien past die eigen baan daar niet meer in. Het is lastig van buiten naar binnen te kijken als je zelf bij binnen hoort en dat graag wilt behouden. Dus valt er iets van veiligheid te creëren waardoor loslaten makkelijker wordt?

  • Ik zelf zou een dergelijke verkenning altijd ingaan met de afspraak dat het geen consequenties heeft. Als er besluiten genomen gaan worden, maakt dat – persoonlijke gevolgen – deel uit van de besluitvorming

 4. Hennie Kenkhuis

  Als het niet primair gaat om de eigen organisatie maar om adequate zorg, waarom is het behoud van de eigen identiteit dan zo belangrijk?

  • Omdat het een belangrijke rol speel vanuit het belang an de zorgvrager.
   Citaat uit stukje:
   “Nadenken over samenwerken doe je daarom niet vanuit de gedachte hoe houd ik mijn organisatie in de benen, maar vanuit de vraag op welke manier de zorgbehoevende burger het beste ondersteund kan blijven worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s