De Zwolse binnenstad, een oase?

Deze week konden we in de media lezen dat het bezoek aan steden terugloopt. Zo ook in Zwolle, al komt Zwolle er nog redelijk goed van af in dit deel van ons land.
Dat vraagt alertheid en hard werken aan een gastvrije binnenstad. Daar hebben we de ondernemers in de binnenstad hard bij nodig.
Aansluiten straks bij de mogelijkheden die de Fundatie en Waanders in de Broeren gaan bieden.

Deze week las ik ook berichten die niet echt helpen om van onze binnenstad een oase te maken.
– de Grote Markt stond woensdag propvol met fietsen. Wellicht handig voor de eigenaren van de fietsen, maar het is geen gezicht en nodigt niet uit;
– veegwagens die ruim voor sluitingstijd van de winkels door de binnenstad trekken. Op zich nobel en nodig, maar wel op het verkeerde tijdstip.

Deze berichten kloppen niet op elkaar.
Wat moeten we doen? Er moet een meldpunt komen; bijvoorbeeld een ambtenaar waar alle verbeterpunten binnenkomen en die ook de bevoegdheid heeft om er wat aan te doen.
De gezamenlijke verantwoordelijkheid (we maken immers samen de stad) voor een prettig verblijf in de binnenstad is geholpen bij een slimme meldprocedure, die snel laat zien dat er wat aan gedaan wordt.
Geen gespreksgroep (waaraan ik, eerlijk gezegd, wel even heb gedacht), maar onmiddellijke aktie.

6 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

6 Reacties op “De Zwolse binnenstad, een oase?

 1. Marco

  De fietsen op de grote markt is inderdaad een ergernis, maar maakt de gemeente Zwolle de parkeertarieven niet veel te hoog ?

 2. Margriet C. Meindertsma

  Met je eens dat de binnenstad topprioriteit voor ondernemers en gemeentebestuur moet zijn. Niet alleen zorgen voor ruimtelijke aantrekkelijkheid, heel belangrijk, maar ook voor diversiteit winkels maar vooral ook andere activiteiten. Je gaat niet meer alleen naar de stad om te winkelen, maar voor de gezelligheid. Dat moet die er ook zijn en dat komt niet vanzelf. Onbegrijpelijk dat 1.2 milj ingezet wordt voor verbetering infrastructuur Hornbach. Dat bedrag had in de binnenstad geïnvesteerd moeten worden. Dat is het hart van je stad.

 3. rob leene

  Het blijft jammer, dat er geen ondernemersfonds kwam. Dan was er ook een centrummanagement gekomen en had dan de zaken kunnen aanpakken!

 4. Algemene reactie: tot nu toe is fietsenstalling een item dat te laat in beeld komt. Parkeerplekken worden direct bij de plannen meegenomen en zijn als het ware voorwaarden voor vergunning. Datzelfde moet gebeuren bij omvang van aantal fietsenstallingen. Vraagt omslag in denken

  • Edwin Koster

   … of je ooit al die fietsen wegkrijgt weet ik niet…maar we hebben ook geen stevig alternatief geboden als stad. In een beoogde fietsenstalling (bankenlocatie) kan je nu eenmaal niet stallen. Als je zo’n situatie laat bestaan kan je ook niet handhaven en heb je een onbeheersbare situatie en ben je snel terug bij af.

   Ik denk zelf dat leegstaande winkelpanden (tijdelijk) gebruikt kunnen gaan worden om inpandige, comfortrijke stallingen te laten onstaan. Dat vergt vooral de wil om iets te doen van alle betrokken partners. Je pleit er wel vaker voor out of the box / buiten de lijntjes….en niet bang zijn doen doet meer dan denk.

   Over die stalling in bankenlocatie…ik vraag mij nog steeds af of dat een slimme locatie is…op drukke dagen is er markt en dan is toevoerroute vanaf Rode Torenburg niet handig. Het zal wel teveel out of the box zijn….maar ik denk wel eens aan een stalling onder het Gasthuisplein.

   Verder gebruik deze reactie ook nog maar eens om kruidvatlocatie als stalling aan te bevelen.http://zwolle.sp.nl/bericht/37607/091015-sp_metamorfose_voor_het_meerminneplein.html

 5. Kreeg vandaag foto’s van de zaterdagmarkt die laten zien dat de loopstructuur compleet weg is. Daarmee is ook het evenwicht in belangen van binnenstadondernemers en marktkooplui weg.
  Het vraagt een denk-exercitie vanuit de vraag: hoe houden we de Grote Markt en de doorgaande route (Luttekestraat, Diezerstraat) open en dus herkenbaar?
  Lijkt mij een mooi onderwerp voor de City Battle op 23 mei a.s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s