ChristenUnie en PPN

In het debat over de PPN zijn veel zaken besproken.

Twee daarvan staken, wat het belang voor de ChristenUnie betreft, er boven uit: zondagopenstelling winkels én de opmerking van D66 dat ChristenUnie en CDA het college hebben gegijzeld met dit onderwerp bij de onderhandelingen.
Koopzondagen
Er lag een motie die uitspreekt onderzoek te doen naar de mogelijke economische impuls van zondagopenstelling.
Als reactie daarop stelde ik dat zondagopenstelling voor de ChristenUnie een principieel punt is, dat zich niet laat wijzigen door economische omstandigheden.
De PvdA vroeg toen of we toch niet kunnen instemmen met de motie, omdat het gaat om een onderzoek. Mijn antwoord was, dat instemmen met een dergelijk onderzoek de suggestie kan geven, dat we de openstelling van winkels op zondag een kans willen geven.
En dat is een verkeerde suggesie, wat ons betreft.
Gijzeling
De college-onderhandelingen van 2010 waren uiterst plezierige onderhandelingen. We wilden er geen grijs akkoord van maken met weinig zeggende afpraken waarin we ons alle vier konden vinden. We gunden elkaar ze eigen punten. Het akkoord kreeg op deze manier relief.
Tegen die achtergrond is de opmerking van D66 over het gijzelen door CDA en ChristenUnie een uiterst merkwaardige. En een volkomen onterechte.
Het doet geen recht aan het onderhandelingsproces én het doet geen recht aan de partijen die zich, volgens D66, zouden hebben laten gijzelen.
Waarom schrijf ik dit allemaal?
Omdat er uit het hap-snap verslag in de Stentor het beeld zou kunnen ontstaan dat de ChristenUnie dit deel van het debat heeft laten lopen, aan zich voorbij heeft laten gaan.
Nee dus.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “ChristenUnie en PPN

  1. Harry Bartelds

    Volgens mij mag openstelling van de winkels op zondag geen probleem zijn voor een partij voor de CU. In een 24 uurs economie waarin wij leven zou de CU mijn inziens meer bereiken als ze zich hard maakt voor het recht dat iedereen zou moeten krijgen zijn of haar eigen zondag te kiezen onafhakelijk van de dag van de week.Maar ja hier zal eerst wel weer een onderzoek voor nodig zijn. Wie weet stemt de PVDA wel in met een dergelijk onderzoek? Zelf heb ik de gemeenteraads verkiezingen van 2010 vanaf de zijlijn meegekregen.Dat was ook vanaf de zij lijn uitermate plezierig. Dat beloofd nog veel goeds voor de verkiezingen van 2014!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s