Peilingen

Ik erken onmiddellijk dat peilingen maar peilingen zijn.
Maar toch.
De laatste peiling laat zien dat de regeringspartijen goed zijn voor samen 30 zetels. Heeft een regeringscoalitie ooit zo laag gestaan? Volgens mij niet.
De volgende gedachten komen bij mij boven.

Peilingen vanaf januari 2012

Peilingen vanaf januari 2012

Als 2 partijen, die bij de laatste verkiezingen zovel winst hebben behaald op grond van beloftes en niet elkaars natuurlijke partners zijn, samen gaan regeren, kan dat alleen wanneer er nogal wat compromissen worden gesloten.
Kiezers raken zwaar teleurgesteld en zoeken hun heil bij partijen die op de politieke kaart in de buurt liggen van de partij, waarop ze hebben gestemd. Die partijen hebben geen compromissen hoeven sluiten en profiteren maximaal van de teleurstelling van kiezers.
Eén keer een akkoord open breken, zoals bij de start gebeurd is, kan nog, maar dan houdt het wel op.

Deze regering komt niet aan regeren toe. Het wordt gegijzeld door de peilingen. De coalitie zal niet toestaan dat het kabinet valt omdat dit een desastreuse uitslag voor hen betekent. Hun meerderheid in de Tweede Kamer maakt dat mogelijk. Dat laat tegelijk zien, wat daarmee de rol van de Eerste Kamer is geworden vanwege de andere politieke verhoudingen. De regeringspartijen hebben dar geen meerderheid.
In plaats van te regeren is het kabinet voortdurend bezig met het zoeken naar meerderheden. Dat kan alleen als er wordt toegegeven aan partijen die noodzakelijk zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer.
De vraag is dan met welke partijen je de meerderheid moet realiseren. Dat zal de ene keer zoeken zijn op de rechterflank en de andere keer op de linkerflank, afhankelijk van de aard van het dossier.

Dat levert dus geen vaste koers op maar een zwalkpartij. De compromissenkoers.
Dat is slecht voor het vertrouwen in de politiek.
Dat is nog slechter voor ons land.

Gevraagd: een katharsis en een nieuwe start.

5 reacties

Opgeslagen onder algemeen

5 Reacties op “Peilingen

 1. Kor Dijkema

  John,
  volgens mij zijn we als kiezers niet zozeer teleurgesteld in compromissen, want daar hebben we weinig zicht op. Wel geloven we dat degene die het in de drie weken voor de verkiezingen leuk doet bij DWDD en P&W, ons gaat redden van allerlei problemen waarover we in de krant lezen. Als een paar maanden na de verkiezingen de krant er nog het zelfde uitziet, zetten we ons geld weer op een ander. We zijn te wispelturig geworden.

 2. Kor, dat is de ene kant.
  Ik probeer duidelijk te maken dat wanneer twee partijen, tegengesteld als ze zijn, afspraken gaan maken, er gaten vallen in hun verkiezingsbeloften, waardoor teleurgestelde kiezers hun heil zoeken bij partijen die op de politieke kaart dicht bij hun eigen oorspronkelijke keus liggen.
  Omdat regeringspartijen nu geen verkiezingen willen, gelet op de peilingen, wordt compromisbereidheid sterker en krijg je meer teleurgestelde kiezers.
  Kortom, beide partijen in een houdgreep die niet goed is voor de kwaliteit van regeren.

 3. Rogier

  Helder stuk, ik lees het nu pas, waarvoor mijn excuses. Ik zou willen dat er gewoon geregeerd werd, nu CU, D66 en SGP samen met de regering een belangrijk deel van het voorgestelde beleid steunen ben ik, als inwoner van dit land, vooral opgelucht. Steeds maar roepen waar partijen allemaal tegen zijn werkt in mijn ogen contra-productief. Ja, het zijn moeilijke maatregelen en ja, het doet ons op meerdere vlakken pijn, toch ben ik blij dat genoemde 3 partijen hun nek hebben uitgestoken en verantwoordelijkheid durven nemen voor het te voeren beleid. Peilingen zeggen mij niet zoveel, het gaat om de resultaten. ik heb goede hoop dat we de weg naar boven weer hebben gevonden.

 4. John,

  Het probleem dat jij aankaart is geen incident, maar een structureel tekort van onze staatsinrichting.
  Onze politieke partijen hadden bestaansrecht in de tijd van de verzuiling: zij waren de ‘politieke tak’ van de zuilen. De enige functie van de verkiezingen was toen koppen tellen: “Hoe groot is jouw zuil en hoe groot de mijne?” Programma’s waren er niet en stemmen was simpel: ‘Lijst 1 – KVP’, ‘Lijst 2 – PvdA’, ‘Lijst 3 – VVD’.
  Partijen werden werden gerecruteerd, ideologisch gevoed en gedisciplineerd door de zuilen en legden daar ook verantwoording aan af.
  Na de ontzuiling verloren de partijen hun bestaansrecht. Zoals van Mierlo ooit zei (Google: ‘van Mierlo + Witteman’): “Burgers behoren niet meer tot een groep.” Anders gezegd: de problemen waar de burgers oplossingen voor gingen vragen liepen dwars door de samenleving heen. De partijen konden daar nix mee en om te overleven zijn ze hun McDonalds-ideologieen steeds luider gaan roeptoeteren. Intussen gedragen ze zich nog steeds alsof we in een verzuilde samenleving leven. Verkiezingen -‘het nationale politieke kooigevecht’- zijn verworden tot de perverse legitimatie van een systeem dat een lange neus tegen zijn burgers trekt.
  Er valt onze politieke partijen heel veel te verwijten, maar als hen íets te verwijten is, is het dat ze zich na de ontzuiling niet opnieuw uitgevonden hebben. Alle -overigens zeer bescheiden- pogingen om het Nederlandse politieke bestel bij de tijd te brengen zijn door de zittende politieke partijen steeds de nek om gedraaid. (Zie o.m. hollanddoc.nl: ‘Hans van Mierlo, wat ik nog steeds te schrijven droom’.)
  Politici zitten gevangen in een systeem dat ze zelf in stand houden. Iets wat overigens niet alleen voor hen geldt. Als professional begrijp ik dat, maar als burger heb ik er geen begrip voor.
  Ons politieke partijen hebben 50 jaar de tijd gehad om zich aan te passen aan een nieuwe werkelijkheid en daarin hebben ze volledig gefaald. Ze hebben het niet gedaan en ze zullen ze het ook niet doen. Ergo: de democratisering van de Nederlandse democratie zal niet volgens een constitutionele weg kunnen verlopen. Het maken van historische vergelijkingen is linke soep, maar ik vind de overeenkomsten met het Duitsland van de jaren ’30 angstwekkend sterk. Ook toen waren het de falende democratische partijen die de rode loper uitrolden voor ene Adolf H. Ik ben niet bang voor ene Geert W. en ook niet voor zijn politieke opvolger. Maar de opvolger van zijn opvolger zou wel eens een nieuwe Adolf kunnen zijn.
  Ooit reden we met bumperstickers: ‘If you’re not part of the solution, you’re part of the problem.’ Ik vrees dat die waarheid ook voor onze politici geldt.
  Hoe dan wel? Dat is iets voor een volgende reactie.

  Sterkte.

  Radboud Hack

  Overigens mijn complimenten voor je website. Niet alleen zit hij goed in elkaar, maar dát je er een hebt maakt je tot een zeldzame uitzondering.

  • Radboud,
   Dank voor je reactie en voor je complimenten.
   Er zijn verschuivingen gaande in het politieke domein op meerdere fronten. Verschuivingen die de verhouding tussen overheid/politiek en burger raken.
   – de politiek is veranderd van idealen-politiek in marketing-politiek
   – de burger wordt door de lokale politiek steeds meer betrokken bij beleidsontwikkeling. Van de achterkant naar de voorkant.
   – de representatieve democratie verandert dus in een deliberatieve democratie.
   Maar, dat gebeurt allemaal binnen de “oude” bestuurlijke infrastructuur. Dat vind ik opmerkelijk, om niet te zeggen merkwaardig.
   Ik voer al langer het pleidooi om, denkend van buiten naar binnen, een nieuwe structuur te ontwerpen waarbinnen alle betrokken partijen de eigen verantwoordelijkheid kunnen waarmaken. En waar de social media worden ingeschakeld en benut, als instrument in de contacten van burger met overheid.
   Ik wil dus het antwoord weten op de vraag hoe Thorbecke zijn huis zou hebben ingericht als hij vandaag geleefd zou hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s