Bestuurlijke verantwoordelijkheid

De fractie van de SP is in Kampen uit het college gestapt. En daarna ook de wethouder, als ik dat laatste tenminste goed begrepen heb.

Ze waren het oneens met een onderdeel van het zorgbeleid.

Ik vind dat een zeer merkwaardige stap en wat mij betreft volstrekt onnodig.
In een coalitie kun je twee dingen doen. Of je hebt een akkoord waarin alleen maar beleid is opgenomen, waarover alle coalitiepartijen het eens zijn, of je laat in het akkoord ruimte voor specifieke punten van de coalitiepartijen. Het resultaat? In het eerste geval heb je een grijs, nietszeggend akkoord en in het andere geval een hecht akkoord dat ruimte laat voor alle partijen, inclusief de oppositiepartijen.

De SP had kunnen zeggen: we willen graag collegeverantwoordelijkheid (blijven) dragen, maar op dit punt kunnen we als fractie niet mee gaan. Wij zullen op dit onderdeel tegen stemmen. Dat kun je doen vanuit het besef dat een wethouder een andere verantwoordelijkheid heeft dan de fractie. Bovendien, als de wethouder vindt dat wat hem betreft grenzen gepasseerd worden, zijn er nog twee mogelijkheden. Een aantekening of een dubbele aantekening. In het eerste geval stemt hij tegen, maar conformeert zich aan het meerderheidsstandpunt van het college. In het tweede geval heeft hij het recht om ook publiek te laten weten dat hij op dit onderdeel van beleid heeft tegengestemd.

De nu door de SP Kampen gevolgde route heeft weinig bestuurlijks in zich.

1 reactie

Opgeslagen onder algemeen

Een Reactie op “Bestuurlijke verantwoordelijkheid

  1. Louis

    John helemaal eens, past ook totaal niet in het duale stelsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s