Zwolle en de fietsen

Afgelopen week las ik een in mijn ogen merkwaardig bericht over een advies van de Fietsersbond in Zwolle. De gemeente moest stoppen met het losknippen van fietsen om ze te kunnen afvoeren naar de AFAC, zeg maar de fietsopslag.

Waarom merkwaardig?
Wel, omdat een dergelijk advies voorbij gaat aan de oorzaak. De oorzaak is, dat fietsers hun fiets verkeerd stallen. Als dat gebeurt, dan moet ook de consequentie van dat gedrag geaccepteerd worden.
Net als bij auto’s, daar zie je bordjes, die duidelijk maken dat de wegsleepregeling van kracht is. Ik heb de ANWB nog nooit horen klagen over diefstal van weggesleepte auto’s. Het wordt trouwens ook vaak opgelost met een wielklem bij auto’s die verkeerd geparkeerd staan. Dat werkt – extra slot – bij fietsen minder omdat dan de chaos blijft bestaan.

Een paar losse opmerkingen.
ik heb het al eerder geroepen, en herhaal het hier nog maar eens. Je moet het fietsparkeren aan de voorkant oplossen. Het moet onderdeel zijn van het ontwerpen van de infrastructuur. Vooral bij winkels in de binnenstad is het voorwaarde, dus net zoals aantal parkeerplaatsen voor auto’s bij kantoren is opgenomen in de bouwvergunning, moet dat ook gelden voor het fietsparkeren, zeker bij winkels in de binnenstad.
We willen met z’n allen een leefbare binnenstad. Dat wordt o.a. bevorderd door te streven naar een autoluwe binnenstad. Dat moet ook gelden voor het netjes parkeren van fietsen. Wat dan wel gehandhaafd moet worden. 
Dat vraagt wel voldoende stallingsmogelijkheid in de binnenstad.
Er moet meer gedacht worden vanuit de psychologie van de fietser. Maak daarom, waar mogelijk, ruimte bij winkels. Dat heeft zijn grenzen, maar je hebt dan laten zien dat je zo veel mogelijk ruimte hebt willen maken dicht bij de winkels. 
De binnenstad hoeft tenslotte niet gebukt te gaan onder de gemakzucht van de fietser.

De gemeente wil maar wat graag, dat Zwolle prominent fietsstad is en blijft. Dat houdt in, vind ik, dat de gemeente zelf verantwoordelijk gehouden mag worden voor de financiële gevolgen van die beleidsbeslissing.
Het wordt tijd voor een brainstormronde: gemeente, fietsersbond en groep fietsers gaan zich buigen over de vraag wat de beste manier is om dit probleem aan te pakken. En om begrip te krijgen voor elkaars standpunt.

Iets voor een Hanzelab?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s