RtvZOo

Dit wordt een persoonlijke terugblik op maandagavond, de avond dat de Zwolse gemeenteraad besloot rtvZOo de licentie weer te verstrekken. Ik schrijf dit als voorzitter van het PBO, het Programma Bepalend Orgaan.

1. Niet alleen de licentie werd gegeven. Ook de nodige kritiek. En daar herkende ik veel van. Daarom hebben we in ons PBO van 24 maart, dus al voor de raadsvergadering, afspraken met elkaar gemaakt. Nieuwe plannen worden ontwikkeld en we gaan werken aan de zichtbaarheid in de Zwolse samenleving. 
Ik vroeg me maandagavond wel voorzichtig af, waarom de raad niet eerder in de afgelopen licentieperiode haar kritische opmerkingen gemaakt heeft. Of heb ik iets gemist?
2. Ik wil bevorderen dat rtvZOo en de raad 1 keer per jaar elkaar ontmoeten om te vertellen hoe het gaat en de raad op die manier laten weten hoe de subsidiegelden besteed worden. Daar heb ik geen motie voor nodig.
3. In de jaren dat ik voorzitter was van de Zwolse Rekenkamer(commissie) heb ik ervaren hoe lastig het is om een oordeel te hebben over de effectiviteit van beleid, wanneer niet duidelijk is geformuleerd welk doel bereikt moet worden.
Dat geldt ook voor de Zwolse lokale omroep. De raad heeft, naast haar kritische opmerkingen over optreden tot nu toe, niet concreet aangegeven aan de hand van welke doelen zij over een jaar wil gaan evalueren. 
Daarom is het belangrijk dat we elkaar weten te vinden tijdens de licentieperiode, en niet alleen er na.
4. Bij de licentie hoort een bedrag per huishouden. Het is aan rtvZOo hoe deze subsidie te besteden. En daar wordt natuurlijk verantwoording over afgelegd. 
In het debat werd gevraagd om onderzoek naar bekendheid en luisterdichtheid. De OLON heeft daar een instrument voor, werd gezegd. En nu komt het, dat kon wel betaald worden uit de subsidiegelden. Zo werkt dat dus niet, de raad heeft niet de beschikking over de subsidiegelden. Onderzoek naar de luisterdichtheid is een prijzige aangelegenheid. We gaan bekijken of er een andere, minder kostbare manier is.
5. Dit raakt aan de vraag wie welke verantwoordelijkheid heeft. 
In mijn ogen moet de raad toezien op een juiste besteding van de subsidiegelden en is rtvZOo journalistiek verantwoordelijk. We moeten elkaar daarin wederzijds respecteren.

Er is genoeg werk aan de winkel. De leden van het PBO zetten de schouders er onder. En ook het bestuur laat zien dat zij de kritiek ter harte neemt.
Dat gaat niet van vandaag op morgen.
Maar dat het gaat gebeuren staat vast.

7 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

7 Reacties op “RtvZOo

 1. Johannes de Vries

  Mooi, John. Succes met RTV ZOo en, inderdaad, laten we als raad en RTV ZOo elkaar de komende jaren zo nu en dan spreken (geen idee waarom dat de afgelopen periode niet gebeurde… jij?).

  • Ik denk dat het komt omdat je dan de lokale omroep niet voor de bril hebt. Mijn voorzichtige vraag had vooral tot doel de raadsleden zich te laten realiseren dat enige terughoudendheid geen kwaad kan. Nu van alles roepen (nogmaals, op veel punten herkenbaar) en tijdens de licentieperiode niet, boet in aan geloofwaardigheid, wat mij betreft.

 2. Frank vn Hienen

  Ik heb de stemverklaringen van de politieke partijen tijdens de gemeenteraadsvergaderingen gehoord. Hierbij wordt veelvuldig de term kwaliteit in de mond genomen zonder deze nader en helder te omschrijven. Op deze manier kan geen enkele organisatie aan welke ‘kwaliteitseis’ dan ook voldoen.

  Tussentijdse evaluatie:
  Begrijp ik dan goed dat de politiek tussentijds gaat toetsen of de lokale pers hen qua prestaties bevalt? Tssss. Het moet niet gekker worden.

  Professionaliteit:
  Het zijn vrijwilligers die het doen naast hun eigen reguliere bezigheden. Professionaliteit hangt samen met ergens je professie van maken. Daar hangt een prijskaartje aan. Met de huidige subsidie en de regels m.b.t. het maken van reclame zal er niet zoveel professionaliteit ingekocht kunnen worden en blijft het dus afwachten wie het wil doen. Ik moet dan denken aan het spreekwoord ‘ een gegeven paard niet in de bek kijken ‘

  Subsidie:
  De gemeenteraad geeft advies aan het commissariaat van de media over de toewijzing van de licentie. De nadruk ligt hier op het woord advies. De gemeenteraad bepaalt dus niet welke organisatie de licentie toegewezen krijgt. Dat doet de commissie.
  Als ik mij goed herinner komt de subsidie via de gemeente van de rijksoverheid. Dat de raad dus doet alsof men geld van de eigen gemeentebegroting zit uit te geven verbaast me dus een beetje.

  Doelgroepen:
  Wie ook maar heel even bewust in medialand rondkijkt heeft al snel door dat elke doelgroep zijn eigen medium/zender heeft en vice versa. Geen enkel medium bedient iedereen. Elke doelgroep, elke interesse en elk belang het eigen clubgeluid op het eigen medium. Medialand is verdeeld over heel veel gespecificeerde kanalen.
  Dat je dan van een lokale omroep, gerund door vrijwilligers, verlangt dat die hetzelfde voor elkaar krijgt als het hele medialandschap bij elkaar met 1 radiozender, 1 kabel op de tv en 1 website…

  • Johannes de Vries

   Dag Frank,

   Om bij je opmerking onder ‘doelgroepen’ te beginnen: volgens de Mediawet moet de lokale publieke media-instelling ‘de publieke mediaopdracht op lokaal niveau uitvoeren door een media-aanbod te verzorgen dat gericht is op de bevrediging van maatschappelijke behoeften die in een gemeente leven en het verrichten van alle activiteiten die nodig zijn om daarmee een publieke taak te vervullen.’ Dat is misschien een wat vage formulering, maar ik lees er in ieder geval iets anders in dan ‘iedereen bedienen’; dat heb ik overigens ook geen partij in de gemeenteraad horen uitspreken. De gemeenteraad adviseert het commissariaat onder meer op basis van het voldoen aan bovenstaande eis. De gemeenteraad móet dus wel een inschatting maken van de kwaliteit: de mate waarin de kandidaat-omroepen hieraan (kunnen) voldoen. Dan heb je het over onder meer zichtbaarheid, aansluiting bij de samenleving, het brengen van goede lokale verhalen die iets toevoegen aan het bestaande media-aanbod, etc.

   Ik denk dat het goed is daar niet maar eens in de vijf jaar naar te kijken, maar dat het eerlijk is dat ook tijdens de licentieperiode te doen. Ik ben bij beide op bezoek geweest en heb daar een redelijk beeld kunnen krijgen van (de plannen van) beide. Dat was interessant en leerzaam. Dat zou ik graag eens in de zoveel tijd hebben. Uiteraard: met de zeker nodige terughoudendheid als het gaat om bijvoorbeeld journalistieke vrijheid. Daarom is het goed de (manier van werken van) bijvoorbeeld de organisatie van lokale omroepen in Nederland (OLON) hierbij te betrekken. Dat zou de onafhankelijkheid moeten borgen.

   Groet,
   Johannes de Vries

 3. Hoi John,

  Ik weet natuurlijk niet of je op mijn schrijfsels zit te wachten maar in de deze mail de bijgewerkte versie van mijn reactie op jouw stuk op je website,

  Advies licentietoewijzing gemeenteraad Zwolle

  Ik heb de stemverklaringen van de politieke partijen tijdens de gemeenteraadsvergaderingen gehoord. Hierbij wordt veelvuldig de term kwaliteit in de mond genomen zonder deze nader en helder te omschrijven. Op deze manier kan geen enkele organisatie aan welke ‘kwaliteitseis’ dan ook voldoen.

  Tussentijdse evaluatie:

  Begrijp ik dan goed dat de politiek tussentijds gaat toetsen of de lokale pers hen qua prestaties bevalt? Tssss. Het moet niet gekker worden.

  Professionaliteit:

  Het zijn vrijwilligers die het doen naast hun eigen reguliere bezigheden. Professionaliteit hangt samen met ergens je professie van maken. Daar hangt een prijskaartje aan. Met de huidige subsidie en de regels m.b.t. het maken van reclame zal er niet zoveel professionaliteit ingekocht kunnen worden en blijft het dus afwachten wie het wil doen. Ik moet dan denken aan het spreekwoord ‘ een gegeven paard niet in de bek kijken ‘

  Toewijzing en subsidie:

  De gemeenteraad geeft advies aan het commissariaat van de media over de toewijzing van de licentie. De nadruk ligt hier op het woord advies. De gemeenteraad bepaalt dus niet welke organisatie de licentie toegewezen krijgt. De gemeenteraad adviseert. Toewijzen, dat doet het commissariaat van de Media.

  En als ik mij goed herinner komt de subsidie via de gemeente van de rijksoverheid. Dat de raad dus doet alsof men geld van de eigen gemeentebegroting zit uit te geven verbaast me dus een beetje.

  Doelgroepen:

  Wie ook maar heel even bewust in medialand rondkijkt heeft al snel door dat elke doelgroep zijn eigen medium/zender heeft en vice versa. Geen enkel medium bedient iedereen. Elke doelgroep, elke interesse en elk belang het eigen clubgeluid op het eigen medium. Medialand is verdeeld over heel veel gespecificeerde kanalen.

  Dat je dan van een lokale omroep, gerund door vrijwilligers, verlangt dat die hetzelfde voor elkaar krijgt als het hele medialandschap bij elkaar met 1 radiozender, 1 kabel op de tv en 1 website…

  Splinter, balk en oog.

  Dan heb ik voor de gemeenteraad nog enkele vragen:

  Welke politieke partij weet élke Zwolse inwoner aan zich te binden, wat was het opkomstpercentage bij de verkiezingen ook al weer en wie klaagt er over de afstand tussen burger en politiek.

  Een spreekwoord over iets met splinter, balk in eigen oog en zo dringt zich bij mij op.

  Met vriendelijke groet,

  Frank van Hienen

  http://www.frankvanhienen-fotografie.nl K.v.K. 51763400 BTW NL167022659B01

  Date: Wed, 1 Apr 2015 08:03:18 +0000
  To: hienen@worldonline.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s