BI(E)B discussie, deel 2

Eerder gaf ik aan waarom ik vind dat er een debat moet komen over de vraag of het een haalbare kaart is de bieb toch in de binnenstad te huisvesten.

Belangrijkste overweging was dat er sinds februari 2014 ontwikkelingen zijn geweest in de binnenstad – vooral toenemende leegstand – die een heroverweging rechtvaardigen. En bedenk: een heroverweging is wat anders dan het nemen van een besluit om de bieb toch in het Broerenkwartier te huisvesten.

In dit stukje wil ik een andere kant laten zien, een meer procesmatige.
In het vorige stukje eindigde ik met de opmerking dat een besluit, vandaag genomen, beter geaccepteerd zal worden.
Dat raakt aan de vraag hoe de Zwolse politiek moet omgaan met het gegeven dat er nogal weerstand is gegroeid tegen het niet huisvesten van de bieb in de binnenstad. De handtekeningenactie heeft duizenden handtekeningen opgeleverd.
In een stad die slogans kent als “Samen maken we de stad”, “Interactieve beleidsvorming”, “meedenkende overheid” kun je het niet maken om in een reactie op de actie slechts te verwijzen naar een debat van meer dan een jaar geleden.
Dat doet geen recht aan de (gewenste) relatie tussen politiek en burgers.

Ik herinner me de herstart van de ontwikkelingen van het Wezenlandenpaviljoen. Het college dacht te kunnen terugvallen op de resultaten van de inspraak van een paar jaar daarvoor. Na de nodige commotie werd het terecht overgedaan.
Ik herinner me de uitkomst van de collegeonderhandelingen in 2010. Hoewel duidelijk was dat het weghalen van de knip in Stadshagen geen haalbare kaart was, werd er toch (en terecht) een laatste onderzoek gedaan om duidelijk te maken, zeker na de inbreng van de VVD tijdens de campagne toen, dat weghalen van de knip niet haalbaar was.

Dit overwegende begrijp ik werkelijk niet waarom er geen debat komt waarin de voors en tegens van de bieb in de binnenstad op een rij gezet worden. Om dan vervolgens te besluiten of het wel dan niet kan.
Dan wordt er recht gedaan aan een grote groep Zwolse burgers.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “BI(E)B discussie, deel 2

  1. Ton ter Bekke

    John helemaal mee eens. De werkelijkheid en nieuwe ontwikkelingen kunnen niet worden ontkend. Program-accoord ten spijt. Volgens mij een moeilijke discussie (of juist niet mogelijk) binnen de regerende CH fractie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s