Overheid en media

Gisteren (zondag 17 mei) konden we bij De Monitor voor de zoveelste keer zien dat er nogal schrijnende situaties te melden zijn als het gaat om de manier waarop gemeenten omgaan met hun verantwoordelijkheid in zorgdossiers.

Het merkwaardige is, dat wanneer Teun van de Keuken de verantwoordelijke wethouders confronteert met de gevolgen van hun besluiten, de wethouder niet uitlegt waarom hij zo handelt. Nee, hij biedt zijn excuses aan en zegt dat het niet meer zal voorkomen.
Naast dat die situatie nut en noodzaak van een programma als De Monitor aantoont, intrigeert het mij in hoge mate.
Het roept de nodige vragen op.
– is een wethouder wel in staat om zijn verantwoordelijkheid te nemen, ook al spoort dat eventueel niet met landelijk beleid?
– zit een wethouder wel voldoende dicht op het handelen van de ambtenaren?
– waar is wethouder bang voor, dat hij onmiddelijk excuses aanbiedt, wanneer De Monitor hem bevraagt?
– kan de lokale overheid eigenlijk wel de situatie aan, die ontstaat (is ontstaan) door de decentralisaties. Decentralisaties die laten zien dat Den Haag stelt dat het de verantwoordelijkheid is van gemeentes, maar dat ze het wel moeten doen volgens hun voorschriften. En dat zijn dus generieke wetmatigheden. Anders gezegd, dat is confectie waar maatwerk pure noodzaak is.

Kortom, achter zo’n optreden van een wethouder ligt een nog onverkende wereld. Moet er niet meer gebeuren, dan het herinrichten van het zorgbeleid? Het vraagt naar mijn opvatting een herdefinitie van verantwoordelijkheden. Waar gaat het rijk nog over en welke ruimte (lees: eigen verantwoordelijkheid) krijgt de lokale overheid.
Op zijn zachtst gezegd zit daar (nog) een te grote spanning.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s