Supermarkt en zondag

Op dit moment kan in Zwolle een petitie worden ondertekend die vraagt om zondagsopening van alle supermarkten.
Bij 500 ondertekenaars komt het op de agenda van de gemeenteraad, heb ik begrepen.
Ik vind dit, even los van de inhoud, een interessant proces.

Bij de collegeonderhandelingen zijn door de collegefracties afspraken gemaakt. Dat geeft elke fractie ruimte om voor hen belangrijke items gerealiseerd te krijgen. Het betekent dus niet dat elke collegefractie het zelfde standpunt deelt, maar wel dat ze er mee instemmen.

De petitie op de agenda levert een debat op. Altijd nuttig.
Het blijft dat de collegepartijen hun handtekening onder het collegeakkoord hebben staan.
Ik denk dat er alleen maar wat kan veranderen als alle collegepartijen instemmen met de verandering. Dat zie ik niet gebeuren.

Als een collegepartij zelfstandig instemt met de gewenste openstelling, dan staan daarmee alle afspraken uit het collegeakkoord op losse schroeven.
Dat lijkt me niet in het belang van consistent besturen.
Dat is niet goed voor Zwolle.

6 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

6 Reacties op “Supermarkt en zondag

 1. joopnl

  Ja, lekker ingraven en de hakken in het zand. Verschuilen achter collegeakkoord. Tuurlijk is het in zijn algemeenheid zo dat je dat niet te pas en te onpas open kan breken. Maar er is ook zoiets als voortschrijdend inzicht. Dit standpunt is gewoon niet meer van deze tijd. Geef dat toe en voer op zijn minst de discussie op de inhoud.

  En wat de inhoud betreft, CU (en anderen) kunnen beter toegeven op dit punt. Iedereen weet dat het toch een kwestie van tijd is. (Kijk naar Ede…) Zet het politieke kapitaal dan liever in op een ander punt, waar veel meer mensen achter staan.

  • Dank voor de reactie, al begrijp ik hem niet.
   Ik herken ingraven en hakken in het zand niet.
   Ik heb me bewust beperkt tot de procedure.
   Vier partijen hebben afspraken gemaakt voor 2014-2018. Die afspraken staan op papier en daar staan handtekeningen onder. Het is bestuurlijk weinig betrouwbaar wanneer een collegepartij zich onttrekt aan de afspraken.
   Daarom schreef ik ook dat je alleen maar kunt terugkomen op afspraken wanneer alle collegepartijen dat van mening zijn.
   Je pleit voor een discussie op inhoud. Graag, maar ik vind het niet terug in jouw reactie.

   • Inwoner

    Ik ben altijd weer onder de indruk van uw politieke redeneercapaciteiten, ook nu weer. Toch indrukwekkend om te zien hoe u een inhoudelijke reactie pareert als onzin. Wel jammer voor de kwaliteit van de discussie , die had ook inhoudelijk kunnen zijn.

   • joopnl

    Dank voor de reactie, al begrijp ik hem niet.
    >> Ook bedankt.

    Ik herken ingraven en hakken in het zand niet.
    >> Ik bedoel het feit dat je de discussie in deze blogpost niet voert op argumenten waarom de winkeltijden op zondag toch echt niet verruimd moeten worden. (Maar op de procedure/afspraken.)

    Ik heb me bewust beperkt tot de procedure.
    >> Waarvan akte. Ik gaf aan dat te betreuren.

    Vier partijen hebben afspraken gemaakt voor 2014-2018. Die afspraken staan op papier en daar staan handtekeningen onder. Het is bestuurlijk weinig betrouwbaar wanneer een collegepartij zich onttrekt aan de afspraken. Daarom schreef ik ook dat je alleen maar kunt terugkomen op afspraken wanneer alle collegepartijen dat van mening zijn.
    >> Ja, dit stond ook in je blogpost. Ik gaf aan dat er uitzonderingen kunnen zijn (bijvoorbeeld een burgerinitiatief) of anderszins voortschrijdend inzicht (petitie) wat een goede reden kan zijn om wel opnieuw naar een besluit/standpunt te kijken. Niet om daar bijvoorbaat al niet eens aan te beginnen, “omdat het toch waarschijnlijk niet lukt met alle partijen”.

    Je pleit voor een discussie op inhoud. Graag, maar ik vind het niet terug in jouw reactie.
    >> Dan heb je niet goed gekeken.
    Inhoudelijk gaf ik aan dat het een achterhaald standpunt is om de winkeltijden/opening op zondag strak te limiteren. Het past namelijk niet meer bij deze tijd. Ik gaf hier een recent voorbeeld van in Ede. Dat er veel behoefte is aan meer vrijheid op dit gebied bleek ook uit de petitie.

    Daarnaast zei ik ook dat het een kwestie van tijd is. Als je hier echt eerlijk over nadenkt, denk je dat dan ook niet? Wijzen niet alle signalen daar op? Is het dan niet beter om de energie te steken in een nuttiger onderwerp, waar veel meer draagvlak voor is? Een achterhoedegevecht als deze is zo jammer van de tijd en energie, en vertraging van de vooruitgang. (Vooruitgang, waarbij ik best erken dat hier ook nadelen aan zijn.)

    • Mijn punt is de vraag of er eigenlijk wel ruimte is voor een inhoudelijke reactie. Ik probeer uit te leggen dat een voorwaarde voor een petitie/burgerinitiatief is, dat er binnen een periode van 2 jaar geen standpunt over een onderwerp mag zijn ingenomen door de raad.
     Dat is er wel: de collegepartijen hebben een standpunt ingenomen en dat neergelegd in het collegeakkoord. En dat is op 26 mei 2014 aangenomen door de gemeenteraad.
     Dat akkoord kun je daarom, zoals ik al eerder zei, alleen maar aanpassen als alle collegepartijen daarmee instemmen.
     Dan nog 2 dingen:
     – De winst van de ChristenUnie wordt ook toegeschreven aan het tijdens de campagne ingenomen stand over de zondagsopening. Dus dat tijden veranderd zijn is wat mij betreft een iets te gemakkelijke reactie.
     – mijn persoonlijke opvatting over dit dossier is op punten anders dan dat van de fractie. Ik ga nu de fractie niet voor de voeten lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s