Ondernemer en consument

In de discussie over al dan niet zondagsopening voor alle supermarkten las ik de opmerking dat het toch gaat om wat de consument wil.
Op zich begrijp ik dat, want een beetje ondernemer speelt in op de wensen van de klant.
Maar.
Dat heeft toch ook zijn grenzen. Een ondernemer zal ook zijn/haar eigen overwegingen hebben bij het ondernemen. Overwegingen waar de klant geen weet van heeft.
Het gaat inderdaad om wat de consument wil, maar die wens wordt afgebakend door wat de ondernemer ziet als mogelijk, gelet op zijn eigen doelstellingen.

Er zal dus meer gezegd moeten worden dan alleen ‘doen wat de consument wil’.
Dan zul je zien dat er tegengestelde belangen zijn. En dat vraagt een regierol van de overheid.
Dus iedereen zelf laten bepalen wat hij/zij doet is niet echt een optie.

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Ondernemer en consument

 1. Ronald

  Ben toch benieuwd hoe dit in andere steden/dorpen werkt. Als het niet rendabel is om op zondag te openen, dan is de ondernemer bekwaam genoeg om dit zelf te bepalen. In Zwolle is deze tegenwerking vanuit de overheid puur ingegeven door politieke ideologieën, die niet meer van deze tijd zijn.

  • In dit stukje gaat het niet zo zeer over de vraag al dan niet open op zondag. Het gaat me meer om de verschuiving van representatieve democratie naar participatieve democratie. Jargon voor de verschuiving van gekozen worden door de kiezer en dan heeft de gemeenteraad het mandaat, naar het betrekken van burgers bij de totstandkoming van het beleid.
   Ik constateer dat het instrumentarium om aan die verschuiving tegemoet te komen niet beschikbaar is. En dat maakt het zo lastig.
   Laat staan dat er al een antwoord is geformuleerd op de vraag hoe de nieuwe verhouding overheid/burger er uit zou moeten zien en vooral, hoe de verantwoordelijkheidsverhouding er uit ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s