Primark en ethiek

Nu de komst van de Primark een publiek gegeven is, komen de tongen los.
In dit stukje heb ik het niet over de plek (ik ben blij wanneer de Melkmarkt ontdaan zal zijn van zijn rotte plek) en ook niet over de kwaliteit van de kleding (zolang de vraag er is, voorziet het aanbod kennelijk in een behoefte).
Ik wil het wel hebben over wat ik voortdurend lees over kinderarbeid, over armzalige werkomstandigheid, over uitbuiten. Het wordt gezegd, zonder dat er “bewijs” onder ligt.
Het moet serieus genomen worden.

Ik wil ook serieus nemen wat de site van Primark (www.primark.com) uitlegt over, wat zij “onze ethiek” noemt. Er is een aparte tab op de site gewijd aan hun ethiek. Met antwoorden op verschillende vragen zoals:
– Hoe kan Primark kleding tegen zulke lage prijzen aanbieden?
– Verdienen de arbeiders die voor Primark kleding maken een redelijk loon?
– Hoe milieuvriendelijk is Primark?
– Maakt Primark gebruik van kinderarbeid?
– Waar laat Primark haar kleren maken?

Deze vijf vragen worden elk beantwoord met 3 feiten.
Bij de vraag over kinderarbeid worden de volgende feiten genoemd en toegelicht.
– Onze gedragscode verbiedt kinderarbeid
– Wij ondersteunen de rechten van kinderen
– Wij werken samen met specialisten

Elke hierboven genoemde vraag wordt op de dezelfde wijze uitgewerkt. Allemaal te lezen op hun site.

Wat ik op de site lees, staat mijlenver af van wat ik lees in de social media en op weblogs.
Ik constateer het, meer (nog) niet.
Het gaat mij er niet om Primark te verdedigen. Ik wil gewoon begrijpen waar dat verschil vandaan komt.
Dat verschil vraagt er om dat de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid neemt en in gesprek gaat met de directie van Primark.

En ik roep de gebruikers van de social media op concreet te onderbouwen wat ze zeggen over kinderarbeid, erbarmelijke omstandigheden en uitbuiten.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “Primark en ethiek

 1. mtenhoove

  Beste John, ben het met je eens dat de informatie over de ethiek van Primark op hun website er degelijk uitziet. Goed ook dat je – in een poging antwoord te vinden op de vraag hoe het met de ethiek van Primark gesteld is – op onderzoek uitgegaan bent.

  Op Sociale Media wordt te vaak maar iets geroepen. Zelden goed onderbouwd. Te vaak roeptoetert men elkaar ongefundeerd maar wat na. Dat weet jij. Dat weet ik.

  Wel vind ik het jammer dat je niet op zoek gegaan bent naar wat andere (betrouwbare) bronnen over Primark te zeggen hebben. Zoals bijvoorbeeld de website http://www.rankabrand.nl die over Primark zegt dat “Primark op onze criteria voor duurzaamheid het D-label heeft gekregen en volgens ons daarmee de eerste duurzame mijlpalen bereikt.” Rank a Brand onderbouwt dit door te wijzen op het feit dat “het merk begonnen is met het verminderen of compenseren van de CO2-uitstoot, het de Zero-Discharge Commitment heeft getekend, een Code of Conduct heeft die tenminste basisrechten voor arbeiders garandeert en het zandstralen heeft verboden.” Of af te sluiten met de opmerking dat er nog genoeg te doen valt.

  Ook is er bijvoorbeeld de site http://www.fairwear.org van de Fair Wear Foundation, waar Primark of haar moedermaatschappij Associated British Foods (ABF) gevestigd in het Ierse Dublin door mij niet op teruggevonden is als aangesloten bedrijf/merk.

  Kortom: Goed dat je Primark’s eigen info raadpleegt en bekritiseert dat er teveel op social media geroepen wordt zonder dat dit wordt onderbouwd. Wel jammer dat je niet wat andere bronnen hebt geraadpleegd. Bronnen die bijdragen aan het verstrekken van een genuanceerd beeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s