burgerbetrokkenheid

Het is een hot-item: burgerbetrokkenheid.
het is al een paar jaar aan de gang, het nadenken over de verschuiving van alleen maar 1 keer per 4 jaar stemmen, naar ook tussendoor betrokkenheid van burgers.
In jargon: verschuiving van representatieve democratie (de gekozenen treden op namens hen door wie ze gekozen zijn) naar participatieve democratie (burgers hebben een concrete rol bij besluiten en voorgenomen beleid).
In de loop van de jaren heb ik aan de verschillende publicaties aandacht gegeven. De stukjes heb ik nu gebundeld omdat er steeds meer aandacht is en komt voor de rol van de burger.
In Zwolle begon dat met beginspraak, later omgedoopt tot de beter dekkende term Interactieve Beleidsvorming. Vandaag de dag gaat het ook over kantelen.
Ik pleit voor een systematische en proactieve verkenning van de mogelijkheden en voor het zoeken naar het antwoord op de vraag welke “infrastructuur” nodig is voor deze nieuwe verhouding tussen overheid en burgers.

Onderstaand de tekst van de inleiding op de gebundelde samenvattingen.

De relatie tussen lokale overheid en burger houdt mij al een groot aantal jaren bezig. Het is begonnen met de brochure “De Kloof”, gevolgd door “De Kluif”.Belangrijkste was voor mij dat de overheid de burger niet moet zien als potentiële vijand, maar als partner bij het vinden van oplossingen.
De laatste jaren zijn er, ook van overheidswege, de nodige publicaties verschenen over burgerbetrokkenheid. Voorjaar 2014 heb ik er o.a. aandacht gegeven.
In deze bijdrage heb ik ze gebundeld en aangevuld met stukjes over kantelen die ik later op mijn weblog heb gezet. Ik sluit af met aandacht voor de onlangs verschenen studie van Tonkens, getiteld Montessori democratie. 

Zie de verschillende hoofdstukjes als smaakmakers van de artikelen, brochures en studies. Het zijn geen afgewogen samenvattingen. Het zijn meer opmerkingen en citaten over uitspraken die mij hebben aangesproken.

Alle brochures en studies staan op internet. Google helpt bij het vinden.
Het gaat om de volgende publicaties:
– Tegen verkiezingen, David van Reybrouck
– Vertrouwen op democratie, ROB
– Loslaten in vertrouwen, ROB
– Vertrouwen in burgers, WRR
– Een beroep op de burger, SCP
– Van eerste overheid naar eerst de burger, VNG 
– Wat weten we – tot nu toe, John van Boven
– Smart government, Jaring Hiemstra
– Montessori democratie, Tonkens
Paar stukjes, die ik op mijn weblog (www.johnvanboven.com) heb gezet.

Ik pleit voor een Zwolse overleggroep, die pro-actief nadenkt over de consequenties van de nieuwe verhoudingen. 
Alle samenvattingen en de opmerkingen zijn te lezen via de volgende link.
Burgerbetrokkenheid

4 reacties

Opgeslagen onder algemeen, Zwolse politiek

4 Reacties op “burgerbetrokkenheid

 1. Martin van der Hooft

  Hallo John,

  Ik weet dat je het waarschijnlijk niet zo bedoeld. Maar het eerste wat me opviel bij het lezen van dit stuk was dat het nog steeds geschreven is vanuit de overheid. De zinsnede “de overheid moet de burger niet zien als vijand maar als partner…” zou precies andersom moeten. Of beter nog: ‘de overheid moet zich aanbieden als dienstverlenende partner naar de burger” . Als we daar nu eens beginnen, hebben we al een heel belangrijke stap gezet. Overigens houdt dit ook in dat de rol van de burger moet veranderen. De tijd van achterover leunen en wachten tot de overheid het voor je regelt is dan ook voorbij. Goed om te lezen dat je je actief opstelt in dit proces.

  • Martin, dank voor je reactie.
   Ik redeneer niet vanuit de overheid. Ik redeneer vanuit het besef dat burgers niet allemaal hetzelfde willen. Oftewel, de overheid is leidend, maar moet wel zich verstaan met burgers. Niet om hen de oplossing voor te houden, maar om samen met hen de beste oplossing te zoeken.
   Dienstverlening naar de ene groep burgers wordt door een andere groep wellicht niet in dank afgenomen.
   Ik houd mijn formulering dus staande.

 2. Pingback: Onderhandelingen en burgers | john van boven

 3. Pingback: Thorbeckelezing | john van boven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s