Winkeltijden

Hier wat losse gedachten over winkelopeningstijden.
1. Het valt mij op dat meningen over al dan niet open op zondag vaak gebaseerd zijn op aversie tegen het christelijk gedachtengoed. Zo in de trant van wij laten ons niet ringeloren en zeker niks opleggen door die refo’s. Als dat zo is, dan gaat het niet meer over winkelen op zondag, dan gaat het over gevoelens jegens christenen. Daar kun je slecht over debatteren en dat lost ook niets op.
2. Als de discussie gaat over het willen hebben van een grotere keuzevrijheid, dan is daar wel het nodige aan te doen. 
De winkeltijdenwet zegt in artikel 9: Verordeningen van de gemeenteraad kunnen geen betrekking hebben op de openingstijden van winkels op werkdagen tussen 6 uur en 22 uur. 
Hiermee zijn dus de mogelijkheden van winkelopening gedefinieerd. Ik zie hier een opening voor een ruimere keuzevrijheid.
3. Het moet voor de consument wel duidelijk zijn wat openingstijden zijn. Een ratjetoe aan openingstijden helpt niet. Dat vraagt dus overleg van de winkeliers. Bekeken kan worden of dat voor heel Zwolle zou moeten gelden, of dat er afspraken per winkelgebied gemaakt kunnen/moeten worden.
4. Ter versterking van het funshoppen kan samengewerkt worden met horeca en/of culturele instellingen. Het belangrijkste daarbij is, dat je weet wat je van elkaar mag verwachten. En wat de Zwollenaar kan verwachten van de gezamenlijke inspanningen.
5. Het nadenken over slimme openingstijden vraagt meer tijd dan een achternamiddag. Daarom pleit ik voor een denktank met een brede vertegenwoordiging van alle belanghebbenden. Zolang de voorstellen blijven binnen de kaders van de Winkeltijdenwet, hoeft het resultaat niet te worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Dat is trouwens wat anders dan samenwerking.
6. Bovenstaande gaat vooral over openingstijden op werkdagen. Daarnaast zou de gemeenteraad kunnen beslissen om het aantal koopzondagen te bepalen conform het voorstel van Citycentrum. Dat geeft duidelijkheid en rust. En het kan nadrukkelijk gezien worden als compromis tussen voor-en tegenstanders van de koopzondagen in samenhang met de ruimere keus op de andere dagen.

Het belangrijkste vind ik, dat er systematisch wordt nagedacht over mogelijkheden en dat het een integraal voorstel wordt.
Ik ben benieuwd.

3 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

3 Reacties op “Winkeltijden

 1. Inwoner

  Reagerend op uw eerste zin : “Het valt mij op dat zondagsverboden vaak gebaseerd zijn op het christelijk gedachtengoed. Zo in de trant van wij laten onze normen niet verloren gaan en zullen zekere de zondagsluitingsdwang opleggen want we zijn refo’s. Als dat zo is, dan gaat het niet meer over winkelen op zondag, dan gaat het over gevoelens jegens niet- christenen. ”

  Dus ik ben het met u eens, over dit soort CU lees Grefo uitlatingen kun je slecht over debatteren en dat lost ook niets op.

  • Wat zou wel wat oplossen, Inwoner?

   • Inwoner

    Om te beginnen de discussie vanuit de CU niet starten met – meningen vaak gebaseerd zijn op een aversie tegen het christelijke gedachtengoed-

    De zondagsvrijheid discussie gaat zeker over normen en waarden waarbij de verplichte zondagsrust hoofdtopic is, echter om daar een algehele aversie tegen het christelijke gedachtengoed van te maken , maakt een discussie eigenlijk onmogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s