Christelijke politiek en supermarkten op zondag

De discussie over supermarkten al dan niet open op zondag brengt mij opnieuw en indringend bij de vraag hoe je in de politiek vorm geeft aan je christen zijn.
Ik heb het definitieve antwoord nog niet.
Dat komt, denk ik, omdat je nu op een soort kantelpunt zit.
Je draagt je normen en waarden uit, die ondermeer betekenen dat je de zondagsrust uitdraagt, met in je rug de steun van de winkelsluitingtijden wet.
Maar.
Het aantal Zwollenaren dat anders omgaat met de zondag is de laatste decennia nogal toegenomen.
Wat betekent dat? Moet je jouw normen en waarden aan anderen opleggen, die daar niets mee op hebben?
Kun je niet beter jezelf de vraag stellen of je als christen belemmerd wordt in je zondagsbeleving en/of in je kerkgang.
Het antwoord op deze vraag moet eigenlijk je standpunt bepalen, wil je niet aan opleggen doen.
Ik denk dat het openstellen van alle supermarkten op zondag niet belemmerend werkt.
Met de zondagopenstelling word ik ook niet belemmerd in mijn boodschappen doen. Er gaan op werkdagen immers geen supermarkten dicht. Wat dat betreft verandert er voor mij niks.

Dan komt ook de vraag, of je andere winkels dupeert met een algemene zondagopenstelling van de supermarkten. De supermarkten vanzelfsprekend niet, dat blijkt ook uit hun brief. Volgens mij zijn er geen winkels met weinig personeel die hierdoor nadeel ondervinden.

Hoezeer ik er ook anders over denk, er zijn naar mijn mening geen belemmeringen om de zondag te beleven zoals ik dat wil. Ik kan mijn boodschappen doen zoals ik gewend ben en andere winkels worden niet nadelig beïnvloed.

Voor de goede orde en voor alle duidelijkheid: dit is mijn persoonlijke opvatting en het zijn mijn vragen.
Niets meer, niets minder.

6 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

6 Reacties op “Christelijke politiek en supermarkten op zondag

 1. marjolein

  Mooi stukje.
  Ik zou wel graag eens weten of de eigenaren van supermarkten die zelf eigenlijk niet open willen zich nu genoodzaakt vinden om wél open te gaan….het blijft neem ik aan wel hun eigen keus maar als blijkt dat de zondag veel opleverd, wat dan?? En dan moet je ook nog personeel hebben die je min of meer “verplicht” om te werken op zondag…nu zullen er jongelui zijn die dat graag doen, maar met hen alleen kan je denk ik geen winkel draaien op een drukke zondag….je heb dan ook personeel nodig met meer ervaring….Dát is een vraag waar ik benieuwd naar ben….

 2. Marjolein, dank voor je reactie. Uit de brief van de supermarkten (https://www.mijnbabs.nl/babsapi/publicdownload.aspx?site=Zwolle&id=18867) maak ik op dat er gezamenlijkheid is. Ze zeggen ook dat er voldoende personeel beschikbaar is. Je vraag is een wezenlijke. Ik hoop niet dat personeel tegen hun zin op zondag moeten werken.

 3. Roelof

  Hoi John,
  Ik kan je mening heel goed volgen. Het gast er denk ik om, hoe je tegen de zondagsrust aankijkt. Gaat het erom of jij al dan niet als kerkganger wordt belemmerd. Of gaat het om iets waardevollers zoals het opvolgen van een zogenaamd goddelijk gebod? Hoe zou jouw redenering zijn als het gaat om bojvoorbeeld euthanasie? Daar hoef jij ook geen last van te hebben. Een andere benadering is: hoe associeren niet-kerkelijken het niet mogen winkelen op zondag met de liefde/het positieve waar gelovigen voor zeggen te staan? Best lastig dus. Hoeveel christenen zouden op zondag via internet kopen of gaan toch ook even naar de supermarkt. Jongeren hebben daar al niet zoveel moeite meer mee. Mijn persoonlijke mening: als de praktijk aangeeft dat veel Zwollenaren de supermarkten open willen hebben, dan wordt het vechten tegen de bierkaai. En dat ga je op termijn dus sowieso verliezen. Voorkom de irritatie en neem het “verlies”. Dan ook direct een vaste koopzondag per maand. Dan weet iedereen voorlopig weer waar die aan toe is. Ik kan daar mee leven! Moeten de supermarkten wel beloven dat jongeren niet gedwongen worden om op zondag te werken.

  • Roelof, dank voor reactie en voor meedenken.
   Mijn belangrijkste vraag is: kun je van een ander verlangen de zondag net zo te ervaren als jij doet. Het gaat dan, vind ik, om opleggen, terwijl ik wil uitleggen. Ik zie grote verschillen tussen inkleuren van de zondagsrust en euthanasie.
   Het gaat hier om respect voor andersdenkenden. Dat kan ik in dit dossier hebben, omdat het mijn christenzijn “niet in de weg staat”. Dat is voor een christenpoliticus een heel belangrijke constatering.

   • Roelof

    Hoi John, ook ik zie grote verschillen tussen zondagsrust en euthanasie. Mijn vragen aan jou: “Wat is in de kern het verschil in deze onderwerpen als het gaat om respect voor andersdenkenden?” En: “Wat maakt dat de zondagsrust niet, en mogelijk euthanasie jouw christenzijn – ook als christenpoliticus – wel in de weg zou staan?” Hartelijke groet van Roelof

    • Roelof, ik heb even de tijd genomen om na te denken over een antwoord. Ik ga dus niet reageren op jouw vragen.
     Dit item gaat over supermarkten al dan niet open op zondag. Ik denk na over overwegingen die daarbij een rol kunnen spelen. Maar dan wel overwegingen die een directe relatie hiermee hebben. En dat heeft euthanasie niet. Je ziet zelf ook grote verschillen. Als ik in ga op jouw vragen verschuift het onderwerp en dat wil ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s