Politiek en afwegingen

De gang van zaken in Amsterdam met het rapport in de la, laat (weer) zien dat in de politiek andere afwegingen worden gemaakt dan in de gewone mensenwereld.

Wat is het geval.
In een vorige collegeperiode heeft D66 (toen oppositie) nogal afgegeven op het onderwijsbeleid van Asscher (PvdA). Het huidige college heeft onderzoek laten doen naar dit beleid. En wat blijkt, het is vergeleken met andere steden, succesvol te noemen.
Dat komt de onderwijswethouder (D66) dus niet uit. Het rapport gaat de la in met medeweten van de fractievoorzitter van D66.
De PvdA zit niet in het huidige college. De gemeenteraad wordt niet geïnformeerd.

Men komt er achter, dat het rapport in de la is verdwenen. Dat vraagt om een debat in de Amsterdamse raad. Dat debat is nu, woensdagmiddag en -avond, bezig.
Je zou denken dat de wethouder geen vertrouwen meer krijgt. In de politiek is achterhouden van informatie een zogenaamde doodzonde.

Hoe wordt het nu gebracht.
In het rapport zijn niet met alle gevraagde gemeenten vergelijkingen gemaakt. Daarom is aan het onderzoeksbureau aanvullende rapportage gevraagd.
Voor mij zijn er dan 2 vragen:
– Wanneer is dat aanvullend onderzoek gevraagd? Direct na het verschijnen van het rapport, of later. Bijvoorbeeld toen bekend werd dat het rapport al een tijdje in de la lag.
– Waarom is de raad niet geïnformeerd over deze gang van zaken. Als een rapport niet alle gevraagde informatie bevat, is het toch te begrijpen dat de aanvullende informatie wordt gevraagd en dat gewacht wordt met behandelen als de rapportage compleet is.

Of heeft de handelwijze alles te maken met het D66-oordeel over het onderwijsbeleid van de vorige wethouder, wat blijkbaar haaks staat op de conclusies van het rapport.

Op social media wordt gezegd dat de coalitiepartijen, D66, VVD en SP de wethouder niet zullen laten vallen. De enige conclusie is dan dat het partijpolitieke overwegingen zijn die hier een rol spelen.
Dus geen oordeel over het handelen van de wethouder (verleden), maar een standpunt met het oog op het behoud van de coalitie (toekomst).

De politiek heeft inderdaad zijn eigen afwegingen.

2 reacties

Opgeslagen onder algemeen

2 Reacties op “Politiek en afwegingen

  1. Om 20.00 uur wordt gemeld, dat de totale oppositie een motie van wantrouwen tegen de onderwijswethouder heeft ingediend. Voor een meerderheid zijn wel college-stemmen nodig. Dat zal er niet in zitten. Of de wethouder moet vinden, dat het wel een stevig signaal is. En er mogelijk de consequentie van opstappen aan verbinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s