Overheid stapt uit binnenstad

Onlangs stond dit bericht op de voorpagina van het regiokatern van De Stentor. Ik heb er al een paar tweets aan gewijd, maar 140 tekens is te beperkt voor een echt inhoudelijke reactie.
De tussenkop luidt: meer zeggenschap voor ondernemers en bezoekers maakt centrum interessanter en kan bezoekersaantallen doen groeien.
(Even tussendoor. Er wordt kennelijk geen rol gezien voor de binnenstadbewoners. Althans, dat blijkt niet uit het bericht)

Ik vind het een goede beweging van de gemeente. Minder zeggenschap voor de lokale overheid, en meer voor ondernemers en bezoekers.
Niet duidelijk is hoe die zeggenschap inhoud moet gaan krijgen. En dat is nou net de cruciale factor.
Eigenaren van winkels en panden in de binnenstad krijgen een steeds grotere rol als het gaat om visie op en ontwerp van de binnenstad, begint het artikel.
Mijn vraag: hoe groot is die rol en waar bestaat die uit? Welke rol heeft de gemeenteraad? Ik moet denken aan de plannen van eigenaren en gebruikers van winkels aan de Oude Vismarkt. Het zag er mooi uit maar kreeg, in ieder geval in eerste instantie, niet de handen op elkaar van de gemeenteraad.

Bij visie en ontwerp gaat het ook over de belangen. De belangen van een gebied (Broerenkwartier bijvoorbeeld), maar ook over de belangen van individuele ondernemers. Dan kun je er op 2 manieren in zitten: ik ga voor mijn eigen belang òf ik ga voor het belang van “mijn” gebied, want dat is ook in mijn belang.
Daarbij kan ik me voorstellen dat het ondernemersbelang van een andere orde is dan het bezoekersbelang.
Het succes van betrokkenheid van ondernemers en van bezoekers (apart dan wel gezamenlijk) staat of valt met het begrip gezamenlijk. En gezamenlijk lukt alleen, is mijn overtuiging, wanneer allen gaan voor de tweede benadering: primair het belang van het gebied, want dat is uiteindelijk ook het belang van de individuele ondernemer.
Hoe regel je de zeggenschap in relatie tot de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de gemeenteraad?
Moet je onderscheid maken tussen de zeggenschap van ondernemers en bezoekers. Zijn hun belangen overeenkomstig? Geef je de binnenstadbewoners hierin ook een (eigen) rol?

Waarom vraag ik me dit allemaal af?
Mijn ervaring leert dat slogans als “samen maken we de stad” en “interactieve beleidsvorming” onvoldoende inhoud krijgen wanneer deze benaderingen in bestaande structuren worden geperst. Zoiets heeft gevolgen voor het werk van ‘het stadhuis’ en van de gemeenteraad. Dat vraagt dus andere structuren.
Ofwel: verschuiving van zeggenschap vraagt nieuwe verantwoordelijkheidsstructuren.
Die heb ik nog niet gezien, laat staan gelezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s