5. Meer onafhankelijke informatievoorziening en sterkere media

5. Meer onafhankelijke informatievoorziening en sterkere media.
Het laatste agendapunt licht de directeur van het SCP zo toe:
We zien in landen als Turkije en Italië hoe vitaal dat is, zeker als media weinig pluriform zijn of teveel op de hand van een politieke stroming raken. De fusies in de dagbladpers die hadden moeten worden tegengehouden hebben al lang plaatsgevonden. De enkele fusie die van hogerhand is tegengehouden (Limburg) had net zo goed door kunnen gaan. Een samenhangende toekomstvisie op en door de media zelf bij het bestrijden van het democratisch tekort, heb ik nog niet gezien. En het kabinet heeft daar ook geen antwoord op. In de Tweede Kamer is al wel een motie Van Dijk aangenomen die een halt beoogt toe te roepen aan de omvang van de overheidsvoorlichting. Dat wil ik onderstrepen, niet vanuit efficiency of kosten, maar omdat overheidsvoorlichting altijd gekleurd is door bestuurders. De pers hoort dat gat op te vullen met objectieve journalistiek, in plaats van achter een overvloed aan pogingen om ons politiek te overtuigen aan te lopen.

Ik denk dat dit meer een oproep is aan de plaatselijke pers dan dat de politiek er wat mee kan (anders dan de oproep doen). Het sleutelwoord is: objectieve journalistiek. Wellicht is een goed gesprek van de politiek met de pers een begin. Wat drijft elk van de partners. Ook kan dan de rol van de snelle, maar ook vluchtige, social media besproken worden.
Dit is dan de vijfde en laatste opdracht.

3 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

3 Reacties op “5. Meer onafhankelijke informatievoorziening en sterkere media

  1. Pingback: Democratie en de burger | john van boven

  2. De professionele redacties worden steeds kleiner of freelance ingezet. Kwaliteit met een ‘Serge Westerdiep’ of een ‘Adri van Drielen’ is er al enige tijd niet meer. Maar die kregen er ook de tijd voor. Sterkere media kost simpelweg geld, en dat is er niet (meer). He gaat allemaal sneller, korter en doeltreffender. Bijzondere quotes scoren (zie Wilders), en daar haakt de nieuwe media steeds meer op in. Met vervlakking van de inhoud als gevolg.

  3. Ik volg de redenering. Media hebben andere overwegingen, doorgaans van budgettaire aard. Ik opper in het stukje een goed gesprek tussen politiek en media, vooral omdat er wederzijdse belangen zijn. Zou een begin kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s