Flyeren anno 2015

Nu ik in de Stentor lees dat er een nieuwe APV in Zwolle komt, moest ik denken aan de stukjes die ik voorjaar 2011 schreef over flyeren en colporteren onder de titel Terreur van de colporteur (https://johnvanboven.com/2011/02/21/terreur-van-de-colporteur/)
Ik stoorde me aan het om de haverklap aangesproken worden over van alles en nog wat.
Begin april 2011 heb ik schriftelijke vragen gesteld (https://johnvanboven.com/2011/04/01/schriftelijke-vragen-over-colporteren-in-de-binnenstad/). Nog dezelfde maand kreeg ik antwoord.
Kort door de bocht: meer regels past niet bij de wens tot deregulering en je kunt toch nee zeggen (https://johnvanboven.com/2011/04/28/flyeren/)

De APV regelt wel het aanbieden van gedrukte stukken, maar zegt niets over het aanprijzen van abonnementen en lidmaatschappen. Ik heb tenminste niks kunnen vinden in de APV.
Het college gaf mij wat te gemakkelijk het antwoord dat je nee kunt zeggen. Ik schreef toen al, dat is zo en daar heb ik ook geen bezwaar tegen. Maar dat wordt anders als je om de 20 meter aangesproken wordt.
Mijn indruk is, dat het alleen maar toeneemt.
Dereguleren is goed, maar heeft wel zijn grenzen. Zeker als het het welbevinden in de binnenstad negatief beïnvloedt.

Ik vraag het college én de raadsfracties er naar te kijken en te bezien of er meer geregeld kan worden.
We bezien voortdurend op welke manier we het verblijf in de binnenstad aangenamer kunnen maken. We besteden daar energie en budget aan.
Dus, graag regelgeving op het punt van flyeren én van colporteren.

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Flyeren anno 2015

  1. Gerben Koopman

    Ik zou daar graag een extra invalshoek aan toe willen voegen. Wat college en raad (en winkeliers) zich dienen te beseffen is dat voor veel mensen de wijze van flyeren en colporteren een negatieve impact heeft op de beleving van mensen.

    “Nee” zeggen is namelijk niet iets wat mensen graag doen. In de trainingen van colporteurs zit opgesloten om de vragen zodanig te stellen dat “Ja” het meest natuurlijke antwoord is. Dan “Nee” zeggen vergt een sterke wil en roept daarbij direct stress op bij de persoon die “Nee” zegt waar “Ja” het gewenste antwoord is (ik denk dat velen dit gevoel wel kennen).

    Dit staat haaks op het beleid om zo gastvrij mogelijk te zijn richting bezoekers van onze prachtige stad. Je wilt je gasten namelijk zo min mogelijk stress laten ervaren.

    Stellen: “Je kunt nog NEE zeggen”, klopt rationeel maar geeft geen blijk van besef van de onderbewuste emotionele processen die daarbij komen kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s