Wijn en Waanders

image

Ik wil toch iets meer zeggen over dat wat de advocaat van de Slijtersunie inbrengt tegen de verkoop van wijn bij Waanders in de Broeren. Gewoon, omdat het mij intrigeert.

In de Stentor lees ik dat de advocaat het volgende inbrengt:
– Oneerlijke concurrentie
– In strijd met de Drank- en Horecawet
– Het werkt alcoholmisbruik in de hand.

Het 2e punt lijkt mij het enige punt voor een juridisch dispuut. Hoe interpreteer ik de wet en op welke manier houd ik rekening met de voorgenomen pilot.
Ten aanzien van punt 1: als die paar flessen wijn aanleiding zijn voor oneerlijke concurrentie dan is het slecht gesteld met de slijterijen. Ik geloof niet dat Waanders het als oneerlijke concurrentie ziet, wanneer een slijter wijnboeken verkoopt.
Punt 3 is helemaal van de gekke. Als dit een argument is, dan moeten onmiddellijk alle slijterijen gesloten worden. Al die drank, die daar verkocht wordt. En wat te denken van de horeca?

Naar mijn mening worden er zaken bijgesleept die eventueel emotionele kracht hebben. Daar moet je bij een rechtbank niet mee aankomen.
De vraag is dan, wat beweegt de Slijtersunie?

4 reacties

Opgeslagen onder algemeen

4 Reacties op “Wijn en Waanders

 1. Van Ginneken

  Natuurlijk gaat het de SlijtersUnie niet alleen om Waanders, maar om het gedogen van verkoop van zwak-alcoholhoudende drank in niet-levensmiddelenwinkels. Als Waanders wijn mag verkopen, dan mag elke winkel dat. Dat vinden de slijters natuurlijk niet leuk. Maar een ander punt is dat je dan in Nederland duizenden verkooppunten van alcohol erbij zult krijgen. Daarmee komen we op punt 3. Het is wetenschappelijk aangetoond dat méér verkooppunten leiden tot een hogere alcoholconsumptie en tot méér alcoholgerelateerde problemen, waaronder alcoholmisbruik. Zoek maar op google naar “outlet density” en “alcohol problems”. Het gaat dus niet alleen om een paar flessen wijn bij Waanders, maar om de vraag of we toestaan dat er op méér plaatsen, ook niet-levensmiddelenwinkels, alcohol verkocht mag worden. Daar draait deze zaak om.

  • Dank voor uw reactie.
   Mijn standaardantwoord in zulke situaties is: ik reageer op wat ik lees en niet op wat bedoeld wordt.
   Om er dan toch nog wat van te zeggen.
   U baseert zich op de veronderstelling dat er dan duizenden verkooppunten bijkomen met alle mogelijke narigheid van dien.
   Ik denk dat die narigheid manifester is bij ruimere openingstijden van de cafés. Ook dat is onderzocht en aangetoond.
   Redenerend vanuit de slijters gaat het dan dus over oneerlijke concurrentie. Althans, zo wordt dat blijkbaar beleefd.
   Als slijters vakbekwame ondernemers zijn, hebben ze vast wel een antwoord. Terugvallen op het discutabele “in de hand werken van drankmisbruik” is dan niet nodig.

   • Van Ginneken

    Gezien de ontwikkelingen rond blurring is het heel goed denkbaar dat er duizenden verkooppunten bijkomen als in Nederland gedoogd gaat worden dat niet-levensmiddelenwinkels zwak-alcoholhoudende drank mogen verkopen. Dat leidt tot méér alcoholproblemen. U heeft gelijk dat ruimere openingstijden van cafés ook tot extra problemen leiden. Blijkt wel uit onderzoek naar effect 1 uur extra in Amsterdamse binnenstad: veel meer ambulance-ritten! Stelling dat meer verkoop- en verstrekkingspunten het drankmisbruik in de hand werkt klopt echt. Dat de SlijtersUnie (ook) andere motieven heeft kan en zal best. Maar de rechter kijkt of het wel/niet mag. En met de Drank- en Horecawet in de hand zeg ik: het mag niet.

    • Mevrouw van Ginneken,
     Wederom dank voor de reactie.
     Ik dacht ook aan het Amsterdamse onderzoek. Tegengekomen toen ik als raadslid een oordeel moest formuleren over voorstel vrijgeven van openingstijden. Maar dit ter zijde.
     Eens met sleutelpositie van de Drank- en horecawet.
     Op dit moment ligt er een voorstel voor een pilot om ondernemers meer ruimte te geven. Dat is ook de reden dat de burgemeester niet tegemoet komt aan de eis van de SlijtersUnie.
     We wachten af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s